Informacija je energija! | Marketing| Kontakt|Ponedjeljak, 6 Decembra, 2021
Nalazite se na Home » Nafta » Nafta jeftinija uoči izvještaja o zalihama u SAD

Nafta jeftinija uoči izvještaja o zalihama u SAD 

NJUJORK/LONDON, Sirova nafta je jutros ponovo pojeftinila, u očekivanju objavljivanja najnovijeg izvještaja o američkim zalihama nafte, koji bi trebalo da pokaže kolika je tražnja tog energenta u SAD.

Barel američke “lake” nafte (WTI) za isporuku u avgustu pojeftinio je na merkantilnoj berzi u Njujorku dva centa na 103,38 dolara po barelu, dok je barel sjevernomorske nafte tipa “brent” za avgustovsku isporuku na tržištu u Londonu koštao 108,81 dolar, odnosno 13 centi manje nego na kraju jučerašnjeg poslovanja, prenijela je agencija Frans pres.

“Investitori su fokusirani na današnje objavljivanje izvještaja o američkim zalihama nafte”, izjavio je tržišni analitičar sidnejske kompanije “CMC Markets”, Majkl Mekarti, i dodao da investitori obično očekuju veću tražnju nafte tokom ljetnjih mjeseci, jer se tada najviše vozi zbog praznika.

Prema ocjenama analitičara koji su učestvovali u anketi američkog dnevnika “Volstrit Džurnala”, očekuje se da će rezerve nafte u nedjelji zaključno sa 4. julom pasti za dva miliona barela, rezerve benzina “potonuti” za 300.000 barela, dok će zalihe naftnih derivata porasti za 1,3 miliona barela.

Dodaj Komentar