Informacija je energija! | Marketing| Kontakt|Srijeda, 8 Decembra, 2021
Nalazite se na Home » Nafta » Nafta pojeftinila

Nafta pojeftinila 

BEOGRAD, Nafta je danas umjereno pojeftinila, na indikativnim tržištima u SAD i Evropi, nakon početka pregovora u Ženevi o kontraverznom nuklearnom programu Irana.

Barel američke “lake” nafte za isporuku u januaru pojeftinio je na Merkantilnoj berzi u Njujorku 21 cent, na 93,64 dolara, dok je ista količina te sirovine u Londonu vrijedila 107,78 dolara, ili 28 centi manje nego u zaključnoj trgovini prethodnog dana.
Investicioni analitičar kompanije Filip fjučers iz Singapura Či Tat, na čije mišljenje se poziva agencija AFP, tvrdi da tekući pregovori o iranskom nuklearnom programu u Ženevi, koji će trajati do 22. novembra, “vrše pritisak na cijene nafte”, jer se očekuje pozitivan ishod u tim razgovorima.

Či kao naročito povoljnu okolnost za uspjeh ženevskih pregovora, u kojima učestvuju diplomate visokog ranga iz pet stalnih članica Savjeta bezbjednosti UN (Rusija, Kina, Francuska, Velika Britanija i SAD), plus Njemačka i Irana, navodi i sve veću podršku koji zvanični Vašington daje takvom aranžmanu.

Grupa nazvana P5 + 1 želi da se u pregovorima postigne konkretan dogovor o suspenziji iranskog nuklearnog programa, što je osnovni uslov da se ublaže sankcije koje je ranije Savjet bezbjednosti UN uveo Teheranu.

U sjenci ženevskih pregovora, na koje su naftni trgovci obratili najveću pažnju, na berze je pristigao i izvještaj iz vladinih izvora u Vašingtonu u kome se navodi da su američke zalihe nafte protekle sedmice uvećane za 400 hiljada barela, što je 300 hiljada barela manje nego što se prethodno očekivalo. Tanjug

Dodaj Komentar