Informacija je energija! | Marketing| Kontakt|Ponedjeljak, 24 Januara, 2022
Nalazite se na Home » Nafta » Nafta skuplja, čeka se izvještaj SAD

Nafta skuplja, čeka se izvještaj SAD 

NJUJORK/LONDON, Cijene nafte su danas ponovo porasle, ali je taj rast bio ograničen zbog zabrinutosti oko slabe tražnje u SAD, naveli su analitičari.

Barel američke “lake” nafte (WTI) za isporuku u septembru poskupio je na merkantilnoj berzi u Njujorku deset centi na 97,48 dolara po barelu.

Barel sjevernomorske nafte tipa “brent” za septembarsku isporuku na tržištu u Londonu koštao je 104,86 dolara, odnosno 25 centi više nego na kraju jučerašnjeg poslovanja, prenijela je agencija Frans pres.

Investitori su fokusirani na današnje objavljivanje izvještaja o zalihama energenata u SAD, a prema ocjenama singapurske banke “Junajted oversiz”, najnoviji izvještaj će najvjerovatnije ukazati na slabljenje tražnje u zemlji koja je najveći svjetski potrošač nafte.

Analitičari procijenjuju da su zalihe nafte u nedjelji zaključno sa 1. avgustom pale za 1,7 miliona barela, zalihe benzina porasle za 100.000 barela, dok su zalihe naftnih derivata (lož ulja i dizela) porasle za 600.000 barela.

Investitori, takođe, nastavljaju da pomno prate razvoj sukoba u zemljama proizvođačima nafte na Bliskom istoku, dok eskalacija nasilja u Libiji, koja je članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK), prijeti da ugrozi napore za obnavljanje proizvodnje koja je prošle godine obustavljena zbog pobune. Tanjug

 

Dodaj Komentar