Informacija je energija! | Marketing| Kontakt|четвртак, јун 24, 2021
Nalazite se na Home » Nafta » Nafta u padu i na početku nove nedjelje

Nafta u padu i na početku nove nedjelje 

NJUJORK, LONDON, Cijene nafte su na početku nedjelje nastavile da padaju, budući da nema znakova da će visok nivo globalnih zaliha tog energenta u dogledno vrijeme biti smanjen, navode analitičari.

Američka „laka“ nafta (WTI) za isporuku u septembru pojeftinila je na Njujorškoj berzi 51 cent, na 41,99 dolara, što je njen najniži nivo od marta 2009, dok je nafta tipa „brent“ za oktobarsku isporuku u Londonu pojeftinila 57 centi, na 49,62 dolara, spustivši se ispod psihološke granice od 50 dolara za barel, prenosi agencija Frans pres.

WTI i „brent“ su u petak nešto poskupjeli nakon što su prethodnog dana pojeftinili na najniži nivo u posljednjih šest i po godina.

Podaci iz SAD pokazali su da je broj bušotina u toj zemlji prošle nedjelje porastao i to je šesti rast u posljednjih sedam nedjelja, navode analitičari.

Dolar je danas ojačao nakon solidnih privrednih podataka koji su podstakli očekivanja da će kamatne stope u SAD uskoro porasti, pošto je Kina prošle nedjelje iznenadila tržišta i devalvirala juan. Snažan dolar čini naftu izraženu u toj valuti skupljom za kupce koji koriste slabije valute, što umanjuje tražnju.

„Devalvacija juana oslabila je valute tržišta u usponu. To je loša vijest za naftu, jer ona, izražena u dolarima, postaje skuplja za zemlje koje je uvoze“, navodi šef azijsko-pacifičkog sektora za naftu i gas kompanije Ernst&Young, Sanjev Gupta. Tanjug

Dodaj Komentar