Informacija je energija! | Marketing| Kontakt|Nedjelja, 28 Novembra, 2021
Nalazite se na Home » Termoenergija » Nastavak politike racionalnog upravljanja prirodnim bogatstvom

Nastavak politike racionalnog upravljanja prirodnim bogatstvom 

BANJALUKA, Vlada Republike Srpske izmijenila je danas rješenja o utvrđivanju javnog interesa za dodjelu koncesije za korišćenje uglja na ležištima “Bogutovo Selo” i “Ugljevik Istok” i ležištu “Ugljevik Istok 2”, čime se praktično garantuju dovoljne količine uglja za nesmetan i bezbjedan rad RiTE “Ugljevik”, i to u produženom vijeku trajanja do 2039. godine.

Ovim rješenjem ugljevički ugljeni basen je rudarski okonturen, tako da je od postojećih lokaliteta formirano ležište “Bogutvo selo i Ugljevik Istok” koje raspolaže sa 46,7 miliona tona eksploatacionih rezervi uglja, što je u potpunosti u skladu sa zahtjevima i interesima RiTE “Ugljevik”, saopšteno je iz Ministarstva industrije, energetike i rudarstva Srpske.

Iz Ministarstva podsjećaju da su, radi efikasnog upravljanja i racionalnog korištenja mineralnih resursa Republike Srpske, angažovali Rudarsko-geološki fakultet Univerziteta u Beogradu da izradi ekspertizu o stanju rezervi uglja na ležištu “Bogutovo Selo” i “Ugljevik Istok”.

Ekspertiza je naučno i stručno pokazala da novo okonturivanje ovih ležišta ni na koji način ne ugrožava rad postojeće termoelektrane, kao ni funkcionisanje eventualno budućih investitora. Srna

Dodaj Komentar