Informacija je energija! | Marketing| Kontakt|четвртак, август 5, 2021
Nalazite se na Home » Некатегоризовано » Hidroelektrana „Mesići-Nova“ je uspjeh Vlade Srpske

Hidroelektrana „Mesići-Nova“ je uspjeh Vlade Srpske 

ROGATICA, Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je da izgradnja Hidroelektrane „Mesići-Nova“ predstavlja novi uspjeh Vlade Srpske u energetskom sektoru.

On je najavio finalizaciju i intenziviranje niza novih projekata poput novog termobloka u TE „Gacko 2“.

„Za sektor energetike u Republici Srpskoj otvaranje ovakvih objekata znači mnogo. Jako je važno da je „Elektroprivreda Republike Srpske“ putem svog zavisnog preduzeća „Elektrodistribucije Pale“ izgradila ovaj objekat“, rekao je Đokić novinarima u Mesićima kod Rogatice.

On je podsjetio da će Hidroelektrana „Mesići-Nova“, instalisane snage 4,9 megavata, proizvoditi 24 gigavat časa električne energije u toku jedne godine i ostvarivati godišnji prihod od 3,15 miliona KM.

„Ova investicija vrijedna 10 miliona KM samo je jedan pokazatelj naše odlučne namjere kao Vlade i ministarstva da podstičemo sopstvenu elektroprivredu da bude nosilac izgradnje novih energetskih objekata u narednom periodu“, rekao je Đokić.

On je istakao da je naredne sedmice sa kineskom kompanijom „Don Fang“, koja je partner u izgradnji Termoelektrane „Stanari“, planirano potpisivanje memoranduma o razumijevanju i spremnosti na obostranu saradnju za izgradnju novog termobloka „Gacko dva“ instalisane snage do 350 megavata.

„U te aktivnosti će se intenzivno krenuti u toku ove godine. Očekujem da ćemo nastaviti i dalje sa aktivnostima gdje će `Elektroprivreda Republike Srpske` biti nosilac izgradnje velikih energetskih objekata„, rekao je Đokić.

On je naglasio da aktuelna Vlada kreće u taj projekat, za koji je uvjeren da će u narednim godinama dati velike rezultate, omogućiti daleko veći obim proizvodnje električne energije u Srpskoj i obezbijediti daleko veću dobit koju će ostvarivati „Elektroprivreda Republike Srpske“.

„To će obezbijediti novo zapošljavanje, povećanje vrijednosti domaćeg bruto proizvoda, a Republika Srpska dobija niz pozitivnih efekata ovom politikom koju vodimo u sektoru energetike“, rekao je Đokić.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i direktor „Elektrodistribucije“ Pale Ljubomir Mrda svečano su danas u Mesićima kod Rogatice pustili u rad novoizgrađenu Hidroelektranu „Mesići-Nova“, projekat vrijedan 10 miliona KM. Srna

Dodaj Komentar