Informacija je energija! | Marketing| Kontakt|уторак, август 3, 2021
Nalazite se na Home » ENERGETIKA » Produžen radni vijek elektrane „Krško“

Produžen radni vijek elektrane „Krško“ 

KRŠKO, Slovenija i Hrvatska dogovorile su da do 2043. godine produže radni vijek zajedničke nuklearne elektrane „Krško“.

Slovenački ministar za infrastrukturu Peter Gašperšič rekao je danas nakon sastanka sa hrvatskim kolegom Ivanom Vrdoljakom u Krškom da je odlučeno da se produži rad elektrane „Krško“ „zbog njene dobre operativne bezbjednosti i ekonomskih i investicionih rezultata“.

Gašperšič i Vrdoljak su predsjedavali sastankom međuvladine komisije koja nadzire rad nuklearne elektrane koju su Slovenija i Hrvatska zajednički izgradile 1983. godine, dok su bile dio Jugoslavije, prenose hrvatski mediji.

Nuklearka „Krško“, koja se nalazi u Sloveniji, oko 100 kilometara istočno od LJubljane i 50 kilometara od Zagreba, trebalo je da bude ugašena 2023. godine.

Prije sedam godina došlo je do curenja u reaktoru, ali nije bilo posljedica po životnu sredinu, a ekološke organizacije, uključujujući „Grinpis“, pozivale su na gašenje „Krškog“ zbog starosti elektrane i opasnosti od incidenata ako dođe do jačeg zemljotresa.

2 Odgovori na Produžen radni vijek elektrane „Krško“

  1. nenad

    za mene ovo je losa vest. Umesto da se ide ka smanjivanju potrosnje energije, obnovljive energije i gradnji energetski efikasnih objekata, produzavaju se rokovi za TC i NC

     
  2. Sasa

    Koliki je radni vek ove nuklearke?

     

Dodaj Komentar