Informacija je energija! | Marketing| Kontakt|Srijeda, 8 Decembra, 2021
Nalazite se na Home » Energetika » Obezbijediti sigurnost elektroenergetskog sektora

Obezbijediti sigurnost elektroenergetskog sektora 

SARAJEVO,  Dom naroda Parlamenta Federacije BiH /FBiH/ zadužio je danas sve subjekte u elektroenergetskom sektoru FBiH da, u okviru nadležnosti, u daljim aktivnostima obezbijede stabilnost u proizvodnji i snadbijevanju električne energije i energetsku samoodrživost tog entiteta.

Na današnjoj tematskoj sjednici delegati su donijeli zaključak da će Dom naroda Parlamenta FBiH dati prioritet razmatranju svih strateških dokumenata federalne Vlade o elektroenergetskom sektoru, a posebno programa restrukturisanja.

Dom naroda je zadužio Vlada FBiH i resorna ministarstva da izvrše analizu i upute u parlamentarnu proceduru izmjene i dopune svih propisa kojim se regulišu oblasti registrovanja, izdavanja odobrenja, proizvodnje i prodaje električne energije s ciljem smanjenja administrativnih prepreka u cijelom procesu i stvaranja povoljnog okruženja za nove investicije u elektroenergetski sektor.

Federalna Vlada zadužena je i da analizira stanje u rudnicima i izvrši specijalnu reviziju poslovanja ukoliko to smatra potrebnim.

Sve pristigle inicijative privrednih društava, privatnih investitora iz oblasti obnovljivih izvora energije i stenogram sa sjednice Dom naroda Parlamenta FBiH proslijediće Vladi i resornim ministarstvima.

Donesen je i zaključak da svake godine bude održana tematska sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH o energetskom sektoru s ciljem praćenja sprovođenja predloženih zaključaka.

Premijer FBiH Fadil Novalić je obraćajući se delegatima danas rekao je da Vlada u svom planu i programu na strateško mjesto privrednih grana stavlja elektroenergetski sektor.

Novalić je naglasio da treba sačuvati energetsku nezavisnost jer dolaze propisi koji unose radikalne promjene na slobodno tržište. Srna

Dodaj Komentar