Informacija je energija! | Marketing| Kontakt|недеља, август 1, 2021
Nalazite se na Home » Ostalo » Izraelci zainteresovani za privatizaciju RŽR „Ljubija“

Izraelci zainteresovani za privatizaciju RŽR „Ljubija“ 

PRIJEDOR, Izraelska kompanija „Engelinvest Elenilto Minerals end majninig“/Engelinvest Elenilto Minerals and Mining/ zainteresovana je za kupovinu državnog kapitala u Rudnicima željezne rude /RŽR/ „Ljubija“.

Ponudu za kupovinu dostavljena je Vladi Republike Srpske posredstvom firme „Izrael investment grup – Balkan“ /Israeli Investment Group – Balkan/ čije je sjedište u Banjaluci.

RŽR „Ljubija“ i ova banjalučka firma sklopile su sa kompanijom „Engelinvest Elenilto Minerals end majninig“, kao pridruženim partnerom, ugovor u koji je Srna imala uvid, a kojim je potencijalnom kupcu državnog kapitala dijelom omogućeno sagledavanje kapaciteta tzv. starih rudnika.

Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić navodi da je bilo samoinicijativnih ponuda za kupovinu državnog kapitala u RŽR-u, ali da se Vlada o njima još nije izjasnila.

Grad Prijedor je izrazio interes da se stari rudnici otvore, da rade i da zapošljavaju, te da se sve radi prema propisanoj proceduri i prema zakonima.

„U toku su razgovori. Mi ćemo sa postupkom koji je u toku biti upoznati i uticati koliko možemo s ciljem oživljavanja nekadašnjih rudnika. Ako znamo da pravo na koncesiju nije dobio ni kop `Buvač`, može se očekivati da će se sva ta pitanja u Vladi rješavati zajedno“, kaže Pavić.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Željko Kovačević ranije je rekao da je Vlada dobila nekoliko ponuda za prodaju državnog kapitala RŽR-a „Ljubija“, ali da još nije donijela konačnu odluku o privatizaciji i da će sve prispjele ponude biti razmatrane kada se donese takva odluka.

Pomoćnik ministra industrije, energetike i rudarstva Srpske za rudarstvo i geologiju Darka Deurić izjavila je nedavno da bi do kraja januara ove godine trebalo da bude poznat ishod pregovora Vlade Republike Srpske i kompanije „Arselor-Mital“ o kupovini državnog kapitala u ljubijskim rudnicima.

Vodeća svjetska kompanija u proizvodnji čelika i u rudarstvu „Arselor- Mital“ dostavila je Vladi Republike Srpske ponudu za kupovinu državnog kapitala još u novembru 2011. godine, ali još nije dobila odgovor.

U vlasničkoj strukturi „Ljubije“ državni kapital je 70 odsto, fondovi 20 odsto i mali akcionari deset odsto. Vrijednost državnog kapitala je 50 miliona KM.

RŽR je u osnivanje rudnika „Arselor-Mital Prijedor“ 2004. godine uložio imovinu i proizvodne kapacitete u Omarskoj, dok su u sastavu takozvanih „starih rudnika“ ostali rudokopi u Tomašici i u Ljubiji, u čijim rezervama se nalazi oko 20 miliona limonitnih ruda i oko 80 do 100 miliona bazičnih ruda.

Na postojećim kopovima, koji ne rade od 1992. godine, ima oko 3,5 miliona rude. Ukoliko dođe do pokretanja proizvodnje, u ljubijskom rudniku moglo bi se zaposliti novih 300 radnika. Otvaranjem centralnih rudišta bila bi obezbijeđena proizvodnja za narednih trideset godina.

Kompanija „Arselor-Mital“ vlasnik je 51 odsto kapitala u rudniku „Arselor-Mital Prijedor“, dok je RŽR vlasnik 49 odsto kapitala.

„Engelinvest Elenilto Minerals end majninig“ dio je globalne „Engelinvest grupe“ koja u svom sastavu ima i devet miliona kvadratnih metara rudnika i kamenoloma u Tanzaniji, Gani, Liberiji, Albaniji, Rumuniji i Izraelu.

Vrijednost prirodnih resursa pod kontrolom ove grupe procijenjena je na osam milijardi dolara. Osim rudarstvom, grupa se bavi nekretninama, trgovinom i finansijama. Srna

Dodaj Komentar