Petak 21. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiIzraelci zainteresovani za privatizaciju RŽR "Ljubija"

Izraelci zainteresovani za privatizaciju RŽR “Ljubija”

PRIJEDOR, Izraelska kompanija “Engelinvest Elenilto Minerals end majninig”/Engelinvest Elenilto Minerals and Mining/ zainteresovana je za kupovinu državnog kapitala u Rudnicima željezne rude /RŽR/ “Ljubija”.

Ponudu za kupovinu dostavljena je Vladi Republike Srpske posredstvom firme “Izrael investment grup – Balkan” /Israeli Investment Group – Balkan/ čije je sjedište u Banjaluci.

RŽR “Ljubija” i ova banjalučka firma sklopile su sa kompanijom “Engelinvest Elenilto Minerals end majninig”, kao pridruženim partnerom, ugovor u koji je Srna imala uvid, a kojim je potencijalnom kupcu državnog kapitala dijelom omogućeno sagledavanje kapaciteta tzv. starih rudnika.

Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić navodi da je bilo samoinicijativnih ponuda za kupovinu državnog kapitala u RŽR-u, ali da se Vlada o njima još nije izjasnila.

Grad Prijedor je izrazio interes da se stari rudnici otvore, da rade i da zapošljavaju, te da se sve radi prema propisanoj proceduri i prema zakonima.

“U toku su razgovori. Mi ćemo sa postupkom koji je u toku biti upoznati i uticati koliko možemo s ciljem oživljavanja nekadašnjih rudnika. Ako znamo da pravo na koncesiju nije dobio ni kop `Buvač`, može se očekivati da će se sva ta pitanja u Vladi rješavati zajedno”, kaže Pavić.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Željko Kovačević ranije je rekao da je Vlada dobila nekoliko ponuda za prodaju državnog kapitala RŽR-a “Ljubija”, ali da još nije donijela konačnu odluku o privatizaciji i da će sve prispjele ponude biti razmatrane kada se donese takva odluka.

Pomoćnik ministra industrije, energetike i rudarstva Srpske za rudarstvo i geologiju Darka Deurić izjavila je nedavno da bi do kraja januara ove godine trebalo da bude poznat ishod pregovora Vlade Republike Srpske i kompanije “Arselor-Mital” o kupovini državnog kapitala u ljubijskim rudnicima.

Vodeća svjetska kompanija u proizvodnji čelika i u rudarstvu “Arselor- Mital” dostavila je Vladi Republike Srpske ponudu za kupovinu državnog kapitala još u novembru 2011. godine, ali još nije dobila odgovor.

U vlasničkoj strukturi “Ljubije” državni kapital je 70 odsto, fondovi 20 odsto i mali akcionari deset odsto. Vrijednost državnog kapitala je 50 miliona KM.

RŽR je u osnivanje rudnika “Arselor-Mital Prijedor” 2004. godine uložio imovinu i proizvodne kapacitete u Omarskoj, dok su u sastavu takozvanih “starih rudnika” ostali rudokopi u Tomašici i u Ljubiji, u čijim rezervama se nalazi oko 20 miliona limonitnih ruda i oko 80 do 100 miliona bazičnih ruda.

Na postojećim kopovima, koji ne rade od 1992. godine, ima oko 3,5 miliona rude. Ukoliko dođe do pokretanja proizvodnje, u ljubijskom rudniku moglo bi se zaposliti novih 300 radnika. Otvaranjem centralnih rudišta bila bi obezbijeđena proizvodnja za narednih trideset godina.

Kompanija “Arselor-Mital” vlasnik je 51 odsto kapitala u rudniku “Arselor-Mital Prijedor”, dok je RŽR vlasnik 49 odsto kapitala.

“Engelinvest Elenilto Minerals end majninig” dio je globalne “Engelinvest grupe” koja u svom sastavu ima i devet miliona kvadratnih metara rudnika i kamenoloma u Tanzaniji, Gani, Liberiji, Albaniji, Rumuniji i Izraelu.

Vrijednost prirodnih resursa pod kontrolom ove grupe procijenjena je na osam milijardi dolara. Osim rudarstvom, grupa se bavi nekretninama, trgovinom i finansijama. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti