Informacija je energija! | Marketing| Kontakt|Nedjelja, 28 Novembra, 2021
Nalazite se na Home » Ostalo » Otkrivene senzacionalne zalihe zlatne rude u Srbiji

Otkrivene senzacionalne zalihe zlatne rude u Srbiji 

BEOGRAD, Strane kompanije, koje istražuju ležišta zlatne rude u Srbiji, ustanovile su da se na žagubičkom bazenu nalazi najmanje 150 tona zlata, što predstavlja svjetsku senzaciju i može biti prekretnica za Srbiju, ocijenio je ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Srbije Milan Bačević.

Bačević je rekao da je kompanija “Avala risorsis”, koja istražuje zlato na devet lokaliteta, samo u 2012. godini uložila 20 miliona dolara za ove namjene, ali da bi se projekat mogao višestruko isplatiti.

“Najbolji su rezultati na lokaciji `Potaj Čuka-Tisnica` kod Žagubice. Ukupni rudni potencijal se već u ovoj fazi istraživanja procjenjuje na nekoliko miliona unci zlata, što je ravno stogodišnjoj produkciji zlata u Borskom rudniku, koji iznosi oko 150 tona”, izjavio je Bačević za “Večernje novosti”.

On je pojasnio da je riječ o novootkrivenim, ranije nepoznatim mineralnim pojavama zlata u zapadnom obodnom dijelu Timočkog magmatskog kompleksa i da je koncentracija zlata u zemljištu velika.

“Sadržaji zlata se kreću od 0,45 grama pa do 9,46, čak i više grama po toni”, otkrio je Bačević.

Ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja dodao je da su značajni rezultati postignuti i u istraživanjima na području Brestovca kod Bora i da je, prema nezvaničnim saznanjima, riječ o pronalasku koji se dešava “jednom u 100 godina”.

On je priznao da Srbija sama danas nema novca ni tehnologije ni za osnovna geološka istraživanja, te je angažovanje stranaca bilo neophodno.

“Naša država je siromašna i prezadužena jer su nas prethodne Vlade dovele u ovo stanje. Ništa nisu izgradile i nisu otvorile nijedan ozbiljan rudnik. Problem mora da se rješava uvođenjem investicija iz inostranstva ili nalaženjem strateških partnera”, rekao je Bačević.

Dodaj Komentar