Informacija je energija! | Marketing| Kontakt|Subota, 27 Novembra, 2021
Nalazite se na Home » Hidroenergija » Potpisan Memorandum za izgradnju Hidroelektrane Dabar

Potpisan Memorandum za izgradnju Hidroelektrane Dabar 

BANJALUKA, Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić i predstavnici kineske kompanije “Čajna internešnel voter end elektrik korporejšn” potpisali su danas u Banjaluci Memorandum o razumijevanju za realizaciju projekta izgradnje Hidroelektrane “Dabar”, čija je vrijednost 180 miliona evra.

Đokić je istakao da se navedenim Memorandumom definišu mogućnosti saradnje Vlade Srpske i kineske kompanije, koja će moći, uz druge firme, da učestvuje u javnom postupku izbora izvođača radova i dobavljača opreme.

“Za Republiku Srpsku veoma je značajno da postoji interesovanje inostranih partnera da sa našom Vladom i `Elektroprivredom` sarađuju u realizaciji velikih energetskih projekata, što je bio cilj Energetske i Ekonomske politike Srpske”, rekao je novinarima Đokić, nakon potpisivanja Memoranduma.

On je naveo da je kineska kompanija jedna od vodećih u svijetu i da je do sada investirala značajan dio kapitala u energetska područja.

“Hidroelektrana `Dabar` pripada sistemu hidroelektrana `Gonji horizonti` i trebalo bi da ima instalisanu snagu od 159 megavata. Ovo je jedan u nizu naših velikih energetskih projekata, a cilj nam je da dodatno podstaknemo razvoj energetskog sektora u Srpskoj i da proizvodimo nove količine električne energije”, dodao je Đokić.

Generalni direktor Kancelarije kompanije “Čajna internešnel voter end elektrik korporejšn” u Srbiji Čen Liang rekao je da će ova kompanija učiniti sve da bi podnijela najbolju teničku i komercijalnu ponudu za realizaciju navedenog projekta.

“Vjerujem da smo ostvarili dobar kontakt, što bi trebalo da rezultuje uspješnom saradnjom i izgradnji Hidrelektrane `Dabar`. Znam koji je značaj ovog projekta za Republiku Srpsku i njen razvoj”, rekao je Liang.

Direktor “Elektroprivrede Republike Srpske” Branislava Milekić naglasila je da su stvoreni preduslovi za ostvarivanje saradnje sa navedenom kineskom kompanijom.

“To znači pristupanje određenim studijama i tehničkoj dokumentaciji da bi ova kompanija mogla da obezbijedi pristup kreditnim sredstvima državne banke u Kini. Njima ne dajemo nikakva ekskluzivna prava, nego se povećava konkurentnost u realizaciji ovog projekta”, kaže Milekićeva i napominje da je objavljen tender za izgradnju tunela hidroelektrane Dabar.

Ona je podsjetila da je završena studija izvodljivosti i da će “Hidroelektrane na Trebišnjici” biti stoodstotni vlasnik projekta. Srna

Odgovor na Potpisan Memorandum za izgradnju Hidroelektrane Dabar

Dodaj Komentar