Informacija je energija! | Marketing| Kontakt|Utorak, 25 Januara, 2022
Nalazite se na Home » Некатегоризовано » Poziv parlamentarcima da ne podrže izmjene zakona

Poziv parlamentarcima da ne podrže izmjene zakona 

SARAJEVO, OHR je pozvao parlament BiH da ne podrži predložene izmjene i dopune Zakona o osnivanju Kompanije za prenos električne energije u BiH, jer se njima ugrožava sposobnost “Elektroprenosa BiH” da obezbijedi pouzdan i dugotrajan prenos električne energije, te samim tim i snabdijevanje u BiH.

Prije raspodjele bilo kakvih sredstava dioničarima “Elektroprenosa BiH”, treba uložiti prijeko potrebne, unaprijed dogovorene i neophodne investicije u sistem prenosa električne energije, te finansirati obaveze i funkcionisanje te kompanije, saopšteno je iz OHR-a.

U saopštenju se dodaje da je “Elektroprenos BiH” kompanija od vitalnog značaja, čija je svrha da služi interesima građana i poslovne zajednice u BiH.

“Više nego ikada prije, sada je važno da `Elektroprenos BiH` dobije podršku vlasti širom BiH”, ističu iz OHR-a.

Savjet ministara BiH je na sjednici 5. decembra utvrdio Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o osnivanju kompanije za prenos električne energije u BiH.

Zaključeno je da Prijedlog zakona bude dostavljen Parlamentarnoj skupštini BiH, uz prijedlog da bude razmatran po hitnom postupku.

Delegacija EU u BiH izrazila je zabrinutost zbog činjenice da je Savjet ministara odobrio i nakon toga po hitnoj proceduri Parlamentarnoj skupštini BiH uputio Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnivanju kompanije za prenos električne energije u BiH – “Elektroprenos BiH“. Srna

Dodaj Komentar