Četvrtak 28. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiPoziv parlamentarcima da ne podrže izmjene zakona

Poziv parlamentarcima da ne podrže izmjene zakona

SARAJEVO, OHR je pozvao parlament BiH da ne podrži predložene izmjene i dopune Zakona o osnivanju Kompanije za prenos električne energije u BiH, jer se njima ugrožava sposobnost “Elektroprenosa BiH” da obezbijedi pouzdan i dugotrajan prenos električne energije, te samim tim i snabdijevanje u BiH.

Prije raspodjele bilo kakvih sredstava dioničarima “Elektroprenosa BiH”, treba uložiti prijeko potrebne, unaprijed dogovorene i neophodne investicije u sistem prenosa električne energije, te finansirati obaveze i funkcionisanje te kompanije, saopšteno je iz OHR-a.

U saopštenju se dodaje da je “Elektroprenos BiH” kompanija od vitalnog značaja, čija je svrha da služi interesima građana i poslovne zajednice u BiH.

“Više nego ikada prije, sada je važno da `Elektroprenos BiH` dobije podršku vlasti širom BiH”, ističu iz OHR-a.

Savjet ministara BiH je na sjednici 5. decembra utvrdio Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o osnivanju kompanije za prenos električne energije u BiH.

Zaključeno je da Prijedlog zakona bude dostavljen Parlamentarnoj skupštini BiH, uz prijedlog da bude razmatran po hitnom postupku.

Delegacija EU u BiH izrazila je zabrinutost zbog činjenice da je Savjet ministara odobrio i nakon toga po hitnoj proceduri Parlamentarnoj skupštini BiH uputio Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnivanju kompanije za prenos električne energije u BiH – “Elektroprenos BiH“. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti