Informacija je energija! | Marketing| Kontakt|Srijeda, 1 Decembra, 2021
Nalazite se na Home » Gas » Predsjednik UO “Gasproma” danas u Sofiji

Predsjednik UO “Gasproma” danas u Sofiji 

SOFIJA, Predsjednik Upravnog odbora ruske kompanije “Gasprom” Aleksej Miler doputovaće danas u Sofiju kako bi sa bugarskim premijerom Plamenom Orešarskim dogovorio početak radova na izgradnji gasovoda “Južni tok”.

Tokom sastanka očekuje se rješenje svih pitanja u vezi sa izgradnjom dionice gasovoda na području Bugarske, najavljeno je iz bugarskog Ministarstva ekonomije i energetike.

Prema planu, izgradnja cjevovoda kroz bugarsku teritoriju trebalo je da počne krajem ljeta, a da prve količine gasa poteknu krajem 2015. godine.

Rok je, međutim, produžen, jer još nije urađena analiza uticaja gasovoda, koji prolazi kroz 39 bugarskih opština, na životnu sredinu, a nije obezbijeđena ni građevinska dozvola.

Bugarski i ruski partneri formirali su zajedničku kompaniju za izgradnju gasovoda.

Izgradnja gasovoda kroz bugarsku teritoriju koštaće oko tri milijarde evra, ali, prema dogovoru, Bugarska neće investirati ništa u zamjenu da ne uzima tranzitne takse u narednih 15 godina.

Ruski “Gasprom” izgradnju “Južnog toka” zvanično je započeo decembra prošle godine i gasovodom treba da transportuje ruski prirodni gas do zemalja EU.

Prema najavama, očekuje se da radovi u podmorskom dijelu gasovoda koji kreće iz južnog dijela Rusije, od grada Anape u Krasnodarskom kraju po dnu Crnog mora do Varne u Bugarskoj, počnu u drugom kvartalu 2014. godine.

Vrijednost projekta izgradnje cijelog gasovoda “Južni tok”, koji će transportovati 63 milijarde metara kubnih gasa, iznosi 15,5 milijardi evra.

Dodaj Komentar