Informacija je energija! | Marketing| Kontakt|Srijeda, 19 Januara, 2022
Nalazite se na Home » Nafta » Prekomjerne zalihe oborile naftu

Prekomjerne zalihe oborile naftu 

NJUJORK, Terminske cijene nafte su danas pale, nakon što je jedan bivši katarski ministar energetike upozorio članice OPEK-a da ne smanjuju proizvodnju.

To je izazvalo bojazan od prekomjernih globalnih zaliha.

Američka “laka” nafta (WTI) za isporuku u junu pojeftinila je na Njujorškoj berzi četiri centa na 59,21 dolar, dok je nafta tipa “brent” za junsku isporuku u Londonu pojeftinila dvanaest centi na 64,79 dolara, prenosi agencija Frans pres.

Abdulah al-Atijah, koji je bio na čelu katarskog ministarstva energetike gotovo dvije decenije, izjavio je juče da će članice OPEK-a morati da, prije smanjenja proizvodnje, postignu obavezujući ugovor sa državama-proizvođačima nafte koje nisu članice tog naftnog kartela.

“U suprotnom članice OPEK-a će izgubiti udio na tržištu, a drugi će uživati više cijene i proizvoditi veće količine nafte. OPEK ne može i neće smanjiti proizvodnju, osim ako ključni proizvođači van OPEK-a ne udruže snage”, izjavio je Atijah novinarima u Kuvajtu.

Dvanaestočlani naftni kartel je u novembru prošle godine zadržao postojeći nivo proizvodnje, uprkos sunovratu cijena nafte. Ova grupa, predvođena Saudijskom Arabijom, zadovoljava oko 30 odsto globalnih potreba za naftom, podsjeća francuska agencija. Tanjug

Dodaj Komentar