Informacija je energija! | Marketing| Kontakt|Ponedjeljak, 6 Decembra, 2021
Nalazite se na Home » Gas » Puhalac: “Srbijagas” će pružiti svu neophodnu pomoć

Puhalac: “Srbijagas” će pružiti svu neophodnu pomoć 

BANJALUKA, Kompanija “Srbijagas” pružiće svu neophodnu pomoć kompaniji “Gas-Res” da bi se nadoknadilo propušteno vrijeme u priključivanju gasovodu “Južni tok”, kao što je i definisano njihovim sporazumom o tehničkoj saradnji i koordinaciji, izjavio je direktor “Gas-Resa” Slobodan Puhalac.

Puhalac je rekao da će buduća zajednička kompanija “Gasprom” – “Gas-Res” sa većinskim “Gaspromovim” učešćem voditi procedure izbora i ustupanja radova po standardima koji su plod dugogodišnjeg iskustva “Gasproma”.

On je podsjetio da su nakon boravka predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika u Moskvi određeni predstavnici obje strane za definisanje načina na koji će biti zaključen ugovor između Srpske i Ruske Federacije ili će to biti ugovor privrednih subjekata koje će potvrditi institucije Srpske ili BiH.

“Svakako da će se i dolaskom predstavnika `Gasproma` početkom marta omogućiti utvrđivanje mape puta i određivanja termina pretprojektnih i projektnih aktivnosti”, rekao je Puhalac.

On je dodao da se Republika Srpska u aktivnosti pridruženja projektu gasovoda “Južni tok” uključila skoro u posljednjem trenutku.

“Prije potpisivanja Memoranduma u Sočiju tek smo imali osnovne procjene kapaciteta i eventualnih trasa, pa je neophodno preći sve predviđene procedure u što kraćem roku, da bi se stigle i koordinisale aktivnosti, prije svega sa `Srbijagasom`”, rekao je Puhalac.

Prema njegovim riječima, aktivnosti u okviru Republike Srpske određene su preciznije na sastanku predsjednika Republike, predsjednika Vlade i ministara industrije energetike i rudarstva, saobraćaja i veza, prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije i ministra za ekonomske odnose i regionalnu saradnju 15. februara.

On je naveo da će se ovakvi sastanci održavati svakih 15 dana uz prisustvo ministra finansija, ministra pravde, predstavnika Pravobranilaštva i Geodetske uprave, čime je dat puni značaj ovom projektu i impuls za dostizanje onog što je propušteno.

Govoreći o najavi šefa Odjeljenja za upravljanje projektima u “Gaspromu” Leonida Čugunova da će radovi na izgradnji gasovoda “Južni tok” u Srbiji početi u januaru 2014. godine, Puhalac je rekao da se ta izjava ne može izvući iz konteksta definisanih aktivnosti iz “mape puta”, odnosno aktivnosti koje realizuje zajednička kompanija.

“Osim toga, moramo imati u vidu da je poseban zakon u vezi sa projektom `Južni tok` u Srbiji bio predmet rasprave na posljednjoj sjednici Skupštine. Ovaj izuzetno važan zakon koji određuje načine eksproprijacije i upravne postupke omogućiće da se do maksimuma skrate procedure koje će dovesti do odobrenja za građenje. Često velike projekte pojednostavljujemo i smatramo da od najave do početka realizacije nije potreban duži vremenski period, tako da ovaj rok smatramo objektivnom procjenom”, rekao je Puhalac. Srna

Dodaj Komentar