Informacija je energija! | Marketing| Kontakt|Ponedjeljak, 6 Decembra, 2021
Nalazite se na Home » Ostalo » Sindikati željezare Smederevo prihvatili umanjenje plata

Sindikati željezare Smederevo prihvatili umanjenje plata 

SMEDEREVO- Sindikat i menadžment Željezare Smederevo potpisali su aneks kolektivnog ugovora kojim prihvataju umanjenje zarada za 20 odsto do kraja godine. Sindikalci traže da plate menadžera, koje su dostizale i 3.000 evra, država ograniči na nivo maksimalnih u javnim preduzećima.
Tri reprezentativna sindikata, Samostalni sindikat, Nezavisni sindikat metalaca i ASNS, u srijedu su zvanično prihvatili da se zarade radnicima umanje, ali traže da se štednja sprovede i na platama direktora.

Prosječna plata u Željezari bila je oko 500 evra. Sindikati nemaju podatke koliko je trenutno angažovano radnika u čeličani.
– Od ponedeljka na posao se vratilo oko stotinak radnika, najviše u administraciji, čiji je zadatak nabavka sirovina za početak proizvodnje. Ostalih 5.000 ljudi biće pozivani po potrebi – rekao je Mileta Gujaničić, predsednik Nezavisnog sidnikata metalaca.

Poslovodstvo je pokrenulo postupak nabavke sirovina za paljenje jedne visoke peći u aprilu. Prema računici metalurga, za mjesečnu proizvodnju od 100.000 tona čelika, potrebno je nabaviti oko 150 tona rude, 50 tona koksa i 15.000 tona čelične prašine kojom se štedi ruda. Sirovine će najverovatnije stići iz Ukrajine, a za to putovanje neophodno je bar mjesec dana.

Novca za start visoke peći nema, pa se užurbano radi na podizanju kredita, čiji će garant biti država. Novosti

Dodaj Komentar