Informacija je energija! | Marketing| Kontakt|субота, мај 15, 2021
Nalazite se na Home » Termoenergija » Počinje izgradnja termoelektrana „Stanari“ i „Ugljevik tri“

Počinje izgradnja termoelektrana „Stanari“ i „Ugljevik tri“ 

BANJALUKA, Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Željko Kovačević najavio je da će ove godine biti započeta izgradnja termoelektrana „Stanari“ i „Ugljevik tri“.

Kovačević je precizirao da su za termoelektranu „Stanari“ instalisane snage 300 megavata završene sve pripremne aktivnosti i zaokružena finansijska konstrukcija, a za termoelektranu „Ugljevik tri“ snage dva puta po 300 megavata pripreme teku planiranom dinamikom.

On je za „Večernje novosti“ rekao da će u Ugljeviku biti izgrađena potpuno nova termoelektrana i biti otvoren novi rudnik, a riječ je o jednom od najznačajnijih projekata u koji je do sada investirano oko 30 miliona KM.

Kovačević je istakao da su, nakon ugovora o strateškom partnerstvu između njemačke kompanije RWE i Elektroprivrede Republike Srpske, započete aktivnosti u vezi sa izgradnjom hidroenergetskog sistema „Gornja Drina“ procijenjene vrijednosti 900 miliona KM, a podrazumijeva hidroelektrane „Buk Bijela“, „Foča“, „Paunci“ i „Sutjeska“.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske istakao je da je u planu i izgradnja hidroelektrane „Mrsovo“ na rijeci Lim vrijednosti 188 miliona KM, hidroenergetski sistem na rijeci Bistrici, nekoliko malih hidroelektrana, a zaključen je i koncesioni ugovor o izgradnji parka vjetrenjača Trusina.

„Dobar dio ovih projekata već ima obezbijeđena sredstva, što je dodatna potvrda njihove uspješne realizacije u narednom periodu“, rekao je Kovačević.

On je naglasio da će Srpska nastaviti tendenciju izvoza viška električne energije koja posljednjih godina iznosi 30 odsto ukupne proizvodnje, istakavši da je u 2012. godini po ovom osnovu ostvaren prihod od 97,2 miliona KM.

Dodaj Komentar