Informacija je energija! | Marketing| Kontakt|Nedjelja, 28 Novembra, 2021
Nalazite se na Home » Zaštita Okoline » U Doboju obilježavanje Svjetskog dana životne sredine

U Doboju obilježavanje Svjetskog dana životne sredine 

BANJALUKA, Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić najavila je da će 5. jun – Svjetski dan životne sredine biti obilježen u Doboju, gradu koji je najviše stradao u prošlogodišnjim katastrofalnim poplavama.

Golićeva je rekla da su poplave primjer dramatičnog uticaja čovjeka na prirodu i opomena šta čovječanstvo može očekivati ukoliko ne shvati da je planeta Zemlja ugrožena.

“Građanima Doboja koji budu sa nama u gradskom parku biće dijeljene sadnice, štedne sijalice, eko-torbe i edukativni materijal koji poučava kako malim koracima možemo učiniti mnogo na zaštiti životne sredine i prirodnih resursa”, naglasila je Golićeva, i dodala da će Svjetski dan životne sredine Ministarstvo obilježiti u saradnji sa Fondom za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Srpske.

Navodeći da se priroda mijenja i da klimatske promjene dovode do povećane učestalosti vremenskih nepogoda, Golićeva je istakla da su svi nivoi vlasti u BiH pristupili stvaranju preduslova za ublažavanje klimatskih promjena.

“U posljednjih pet godina urađeno je mnogo. Izrađeni su modeli klimatskih promjena za BiH, usvojena je Strategija prilagođavanja na klimatske promjene i niskoemisionog razvoja za BiH, a uskoro ćemo početi i izradu akcionog plana na osnovu ove strategije”, rekla je Golićeva za “Glas Srpske”.

Golićeva je podsjetila da je Ministarstvo kao imenovani organ u ime BiH za UN Konvenciju o klimatskim promjenama izradilo prvi i drugi nacionalni izvještaj BiH, te da je u toku priprema trećeg, kao i da je Ministarstvo u ime BiH imenovano kao kontakt institucija za Zeleni klimatski fond iz kojeg će zemljama pogođenim klimatskim promjenama biti dostupno 100 milijardi dolara.

Dodaj Komentar