Informacija je energija! | Marketing| Kontakt|Nedjelja, 5 Decembra, 2021
Nalazite se na Home » Energetika » U Prokuplju predstavljen program “Energija za otpad”

U Prokuplju predstavljen program “Energija za otpad” 

PROKUPLJE, U Prokuplju je predstavljen program “Energija za otpad”, a zemlje Evrope su ovim projektom riješile problem odlaganja komunalnog otpada.

U organizaciji Topličkog upravnog okruga i Unije privrednika u Prokuplju predstavljen je program “Energija za otpad” Agencije za regionalni razvoj Slovačke.

“U posljednjih nekoliko godina u zamljama Evropske unije komunalni otpad se prerađuje i djelimično koristi za proizvodnju struje”, kazao je Lubo Modranski iz Slovačke i dodao da su na taj način riješeni veliki problemi, kao što su zaštita životne sredine, nova radna mjesta i čuvanje prirodnih resursa.

Naveo je i da su razvijene zemlje Evrope ovim projektom djelimično riješile i veliki problem odlaganja i skladištenja komunalnog otpada.

“Dobro je da se sve lokalne samouprave u Srbiji upozaju sa načinom ovakvog pretvaranja komunalnog otpada u energiju”, izjavio je predsjednik opštine Prokuplje Miroljub Paunović i dodao da je ta opština zainteresovana za ovakav način recikliranja otpada, posebno za izgradnju postrojenja za spaljivanje komunalnog otpada i njegovo pretvaranje u električnu energiju.

Paunović je najavio i konkretnu pomoć stručnjaka iz Slovačke u izradi projekata za dodjelu pretpristupnih sredstava EU za tu namjenu.

Prezentaciji su prisustvovali predstavnici sve četiri topličke opštine – Kuršumlije, Blaca, Prokuplja i Žitorađe. Beta

Odgovor na U Prokuplju predstavljen program “Energija za otpad”

Dodaj Komentar