Informacija je energija! | Marketing| Kontakt|Petak, 3 Decembra, 2021
Nalazite se na Home » Ostalo » Uredba o besplatnoj struji sljedeće nedjelje

Uredba o besplatnoj struji sljedeće nedjelje 

BEOGRAD, Vlada Srbije trebalo bi sljedeće nedjelje da usvoji uredbu kojom će socijalno ugroženi građani imati pravo na besplatnu kvotu struje i gasa, najavila je danas ministarka energetike Srbije Zorana Mihajlović.

Tekst te uredbe je usaglašen sa Ministarstvom finansija i očekuje se da će za pet do šest dana biti usvojena, kako bi konačno imali socijalne karte u energetici, rekla je Mihajlovićeva novinarima, poslije Srpsko-italijanskog poslovnog savjeta.

Ona je kazala da će biti potrebno oko 40 miliona evra godišnje iz budžeta Srbije za finansiranje besplatne struje i gasa za socijalno ugrožene građane. Nema značajanih izmjena u tekstu te uredbe koja je prethodno predložena, osim izmjene koja se tiče gornjeg limita, odnosno koliko domaćnostva mogu da potroše besplatne struje i gasa, precizirala je ona i najavila da ako potrošač budu trošio više od dozvoljenog limita, neće potpadati pod kategoriju socijalno ugroženog potrošača i izgubiće socijalnu kartu.

Mihajlovićeva je kazala da će do rebalansa budžeta troškove te pomoći socijalno ugroženim potrošačima snositi Elektroprivreda Srbije, a nakon rebalansa, novac će EPS-u biti vraćen i poslije toga će se nastaviti finansiranje te pomoći iz republičkog budžeta. Ona je dodala da Ministarstvo finansija u budžetu Srbije za 2013.godinu nije predvidjelo sredstva za socijalne karte, iako je Ministarstvo energetike najavilo da će to sigurno uraditi u ovoj godini.

Prema prijedlogu te uredbe, računi za struju socijalno ugroženih domaćinstava biće umanjeni za iznos od 120 do 250 kilovat-časova mjesečno, zavisno od broja članova domaćinstva. Energetski zaštićeni kupci koji koriste gas će imati niže račune za gas tokom grejne sezone za vrijednost od 40 do 75 kubnih metara, u zavisnosti od broja članova porodice. Tanjug

Odgovor na Uredba o besplatnoj struji sljedeće nedjelje

Dodaj Komentar