Informacija je energija! | Marketing| Kontakt|понедељак, август 2, 2021
Nalazite se na Home » ENERGETIKA » Gejts osniva „energetski“ fond od milijardu dolara

Gejts osniva „energetski“ fond od milijardu dolara 

NJUJORK, Milijarder Bil Gejts pokreće globalni fond za investicije u čistu energiju, „težak“ milijardu dolara, a imajući u vidu ko je sve uz njega u ovom projektu, svijet bi u budućnosti možda mogao da se nada jeftinijoj i „zdravijoj“ energiji.

Filantrop i jedan od najbogatijih ljudi na svetu osniva fond Breakthrough Energy Ventures, a u ovaj poduhvat je „privukao“ oko 20 investitora-istomišljenika, među kojima su prvi čovjek Amazona Džef Bezos, bivši gradonačelnik Njujorka Majk Blumberg, osnivač Alibabe Džek Ma i drugi.

Na svom Gates Notes blogu, osnivač Majkrosofta je napisao da će fond invetirati u „naučna dostignuća koja imaju potencijal da isporučuju jeftinu i pouzdanu čistu energiju čitavom svijetu“.

Potrebna nam je pristupačna i sigurna energija koja nema štetnih posledica, kako bi se energetski obebezbjedili za budućnost. Potreban nam je drugačiji model investiranja u dobre ideje i njihov plasman na tržište“, napisao je Gejts.

Najava o osnivanju fonda stiže godinu dana poslje Samita Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama, u Parizu, gdje je Gejts objelodanio Breakthrough Energy Coalition – grupu od 20-ak milijardera, poslovnih lidera i investitora iz cijelog svijeta, koji su se posvetili ulaganju u nove oblike energije.

Ova „koalicija“ se udružila sa Mission Innovation koja okuplja 20 zemalja i Evropskom unijom koja se obavezala da udvostruči investicije u istraživanja u oblasti čiste energije u narednih pet godina.

 

2 Odgovori na Gejts osniva „energetski“ fond od milijardu dolara

  1. Pingvin_mali

    Konacno neke lepe vesti i da ce se poraditi na zastiti ove nase planete, baru nekom segmentu.

     
  2. Da je puta 100

    Malo za bil osta ozbiljnije. Da je 100 milijardi pa da se neko zabrine. Po zapadnim merilima, 1 milijarda je smesna cifra za ovakve projekte. Bila bi dovoljna za srediti nekoliko kilometara najzagadjenijih obala.

     

Dodaj Komentar