Petak 21. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasKomiko ne odustaje od Smedereva

Komiko ne odustaje od Smedereva

SMEDEREVO, BEOGRAD, Kompanija “Comico Overseas” nije ispunila obavezu plaćanja zakupa zemljišta za izgradnju rafinerije u Smederevu zbog odustajanja njenog poslovnog partnera od te investicije, saopštio je Komiko oil navodeći da nije odustao od tog projekta.

“Razlog tog ne plaćanja je odustajanje Brajan Mareja i njegove kompanije od daljeg ulaganja u ovaj projekat. Zbog neprofesionalnosti i dovođena u zabludu cijele kompanije Marej je na samoj skupštini akcionara smijenjen sa mjesta člana nadzornog odbora”, navodi se u saopštenju.

Kompanija “Comico Overseas” nije ispunila obavezu plaćanja cijene zakupa u navedenom roku koji je Komiko oil dogovorio sa gradom Smederevom i o tome “da se to neće desiti Komiko oil je obavješten na sastanku akcionara 25.1.2013. godine u Amsterdamu”.

Na istoj skupštini akcionara imenovan je novi nadzorni odbor kompanije “Comico Overseas” koji treba da svojom poslovnom politikom i donošenjem odluka nastavi započeti projekat.
“Interes je veliki od strane mnogih multinacionalnih kompanija i taj proces preuzimanja Brajanovog dijela i učešća u kompaniji će se veoma brzo okončati kako bi se nastavilo dalje sa ovim projektom i investiranjem u Srbiji”, kažu u toj kompaniji.

Takođe, u toku su razgovori o promjeni dijela vlasničke strukture unutar same kompanije, poslije isključenja Brajan Mareja, navedeno je u saopštenju.

Kompanija Komiko oil nije uplatila na račun grada Smedereva novac za zakup zemljišta za izgradnju rafinerije pa je ugovor sa tom kompanijom od danas raskinut, saopštila je danas gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović.
“Nema više nikakvog prolongiranja”, rekla je ona na konferenciji za novinare istakavši da je Smederevo otvoreno za ozbiljne investitore, a da je kompanija Komiko bio neozbiljan investitor.

Prema njenim riječima 113 hektara zemljišta na kome je trebalo da bude građena rafinerija od danas je u vlaništvu grada Smedereva i slobodno za nove investitore.
Avramović je istakla da ima dosta zainteresovanih investitora za 113 hektara zemljišta i da će već sutra vladi biti poslat dopis za promjenu namjene tog zemljišta.

Gradski pravobranilac Smedereva Milena Nisev objasnila je da je pravobranilaštvo 31. januara podsjetilo kompaniju Komiko oil na rok u kome treba da plati zakup za zemljište i kamatu na osnovu sudskog poravnanja. Ona je, takođe, kazala da će danas zvanično poslati dopis da je ugovor raskinut. Relevantno je bilo poštovanje sudskog poravnanja – to nije ispoštovano i ugovor se raskida, dodala je ona.

Predsjednik Skupštine Smedereva Branče Stojanović rekao je da je ta skupština pet puta zasjedala na temu Komika i rafinerije. Stojanović je naveo da se, pored svih pokušaja rukovodstva grada da to uspješno bude okončano, da Smederevo ne bude grad koji ne želi investitore, samo odlukom Komiko oila nije ušlo u tu investiciju.

Predstavnici Smedereva i američko-holandskog konzorcijuma Komiko oil potpisali su u martu prošle godine ugovor o izdavanju zakupa 113 hektara zemljišta na 99 godina gdje je trebalo da bude građena rafinerija. Rok za uplatu 652 miliona dinara bio je 60 dana, a kako Komiko nije poštovao kupoprodajni ugovor i izmirio predviđene obaveze grad Smederevo je tužio taj konzorcijum.

Smederevska skupština i kompanija Komiko oil postigli su 21.januara ove godine sudsko poravnanje prema kojem se taj američko holandski konzorcijum obavezao da do 4. februara uplati novac za zakup zemljišta za izgradnju rafinerije ili će u protivnom ugovor biti raskinut. Rafinerija nafte najavljena je kao investicija vrijedna 250 miliona dolara a trebalo je da tu nađe posao najmanje 500 radnika. Rok za izgradnju rafinerije bio je tri godine. Tanjug

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti