Petak 21. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiNikl se ipak kopa i na Mokroj Gori?

Nikl se ipak kopa i na Mokroj Gori?

BEOGRAD, Kompanija Srbija nikl će insistirati da nastavi posao oko istraživanja nalazišta nikla u Srbiji i očekuje da će dobiti dozvolu i za Mokru goru.

Lider te kompanije Dragoslav Božović je kazao da Srbija nikl ima već dvije dozvole za istraživanja na područjima opština Vrnjačka banja i Topola i da je podnijela zahtjeve za još dvije lokacije na Mokroj gori.
Božović je na pitanje novinara kako će prevazići neslaganje lokalnih vlasti oko istraživanja i eksploatacije nikla kazao da se predloženim rješenjima novog zakona “oduzima moć odlučivanja lokalnim samoupravama”.

Prema njegovim riječima, to će onemogućiti da se bez stručne argumentacije i znanja obustavljaju poslovi.

Božović je kazao da će odluka o tome da li će se eksploatacija nikla obavljati u površinskim ili podzemnim kopovima biti donijeta na osnovu toga na kojoj dubini je nalazište naglašavajući da je površinska eksploatacija jeftinija.

Istraživanju i eksploataciji nikla se protive lokalne samouprave, u strahu od zagađenja životne sredine.

Područje Mokre gore je zaštićeno područje – park prirode, a istraživanju nikla na tom području protivi se i režiser Emir Kusturica koji na Mokroj gori ima etno-selo Drvengrad.

Podsjetimo i da je direktor Parka prirode Mokra Gora Emir Kusturica poručio zagovornicima “prevaziđene ideje” da “od niklovanog paradajza u zaštićenom dobru – neće biti ništa“. Beta

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti