Petak 19. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasNafta ispod 97 dolara zbog obilnih zaliha

Nafta ispod 97 dolara zbog obilnih zaliha

NJUJORK/LONDON, Cijena sirove nafte pala je jutros ispod 97 dolara za barel, nakon jučerašnjeg oštrog rasta, budući da su zalihe i dalje obilne, a tražnja slaba.

Nafta za orijentacionu isporuku u martu je u elektronskom poslovanju na Njujorškoj robnoj berzi pojeftinila za 13 centi, na 96,90 dolara za barel, dok je evropska marka “brent”, koja se koristi za određivanje cijena različitih tipova inostrane nafte, porasla za pet centi, na 117,26 dolara za barel, prenosi agencija AP.

Snažan evro obično rezultuje višim cijenama nafte, budući da je sirova nafta izražena u dolarima jeftinija za trgovce koji koriste druge valute.

Američki trgovinski deficit je u decembru pao za gotovo 21 odsto u odnosu na novembar, što je najniži nivo u posljednje tri godine, uglavnom zahvaljujući manjem uvozu nafte. U SAD je proizvodnja nafte u porastu, što se odražava na cijene tog energenta.

“Naš izvoz naftnih derivata uvećan je za deset milijardi dolara prošle godine, a vjerovatno ćemo i ove godine bilježiti rast izvoza. Istovremeno, uvozimo manje sirove nafte iz drugih zemalja”, rekao je predsjednik organizacije Oil autluks end opinions, Karl Leri. Tanjug

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti