Ponedjeljak 20. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiDžombić: Rad na deblokadi Elektroprenosa BiH biće nastavljen

Džombić: Rad na deblokadi Elektroprenosa BiH biće nastavljen

BANJALUKA, Predsjednik Vlade Republike Srpske Aleksandar Džombić izjavio je da će izglasavanje nepovjerenja Vladi Federacije BiH /FBiH/ u izvjesnoj mjeri uticati na tempo planiranih aktivnosti u vezi sa Elektroprenosom BiH, ali neće zaustaviti pozitivne korake koje, zajedno sa federalnim premijerom Nerminom Nikšićem, preduzima na deblokadi rada ove kompanije.

Džombić je rekao da, koliko je razumio, Vlada Federacije BiH nastavlja sa radom sa smanjenim ovlaštenjima, ali uz mogućnost, odnosno obavezu da osigura izvršavanje preuzetih međunarodnih obaveza koje su neophodne za funkcionisanje Federacije i njenih institucija.

“Mi smo, imajući sve to u vidu, odložili održavanje vanredne Skupštine akcionara Elektroprenosa BiH, dok se situacija u vezi sa Vladom Federacije malo ne razjasni. Novi termin održavanja skupštine akcionara dogovorićemo naknadno kada se za to steknu uslovi”, istakao je premijer Srpske.

On je dodao da je na dnevnom redu, između ostalog, bio planiran izbor novog rukovodstva koje bi, u narednih mjesec dana, trebalo da predloži Plan investiranja, koji mora da odgovara kapitalnoj osnovi raspodjele po principu 40 odsto Republici Srpskoj i 60 odsto FBiH.

“Očekujem da ćemo postići deblokadu rada Elektroprenosa BiH. To nam je prioritet i prvi korak koji moramo preduzeti”, rekao je Džombić.

Na pitanje da li ostaje pri stavu da se vrši preraspodjela dividende, premijer Srpske je rekao da je, što se tiče isplate dividende Elektroprenosa BiH, jasno da je za to neophodno stvoriti pretpostavku, odnosno promijeniti zakon na nivou BiH kojim je predviđeno da se prvih 10 godina neisplaćuje dividenda.

“Međutim, čini mi se da je sada kamen spoticanja i odluka resornog ministarstva u Savjetu ministara BiH da povuče iz procedure taj zakon.
Elektroprenos BiH, na računima kod banaka, ima negdje oko 270 miliona KM od čega je oko 90 miliona zadržana dobit iz prethodnog perioda i samo taj iznos bi mogao da ide u raspodjelu”, objasnio je Džombić.

Prema njegovim riječima, Republici Srpskoj bi od toga dijela trebalo da pripadne između 30 i 40 miliona KM. “To sigurno neće destabilizovati poslovanje Elektroprenosa BiH, dok bi preostali dio sredstava sa računa trebalo plasirati u investicije, a što svakako ne može negativno uticati na dosljednu primjenu ugovora o energetskoj efikasnosti”,ocijenio je predsjednik Vlade Republike Srpske.  Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti