Srijeda 17. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiUbrzati poslove na izgradnji Kolubare B

Ubrzati poslove na izgradnji Kolubare B

BEOGRAD, Zajedničko preduzeće Elektroprivrede Srbije (EPS) i italijanskog Edisona za izgradnju termoelektrane Kolubara B trebalo bi da bude formirano tokom ove godine, rečeno je danas na sjednici Srpsko-italijanskog poslovnog savjeta.

Ministarka energetike Srbije Zorana Mihajlović izrazila je očekivanje da to može da bude jedan od prioritetnih projekata za realizaciju u ovoj godini, ali je dodala da je pošto je ranije potpisan memorandum o saradnji EPS-a i Edisona na tom projektu, sada je do kompanija da se dogovore i ubrzaju taj posao. Ona je izrazila očekivanje da će komapnije ispoštovati planirane rokove i preuzete obaveze za izgradnju tog energetskog objekta.

Mihajlović je pozvala italijanske investitore da ulažu u srpsku energetiku, jer će ova i sljedeća godina biti u znaku energetike u Srbiji, s obzirom na to da Srbija sljedeće godine predsjedava Energetskom zajednicom jugoistočne Evrope.

Mogućnosti za ulaganje su u termoelektranu Štavalj, obnovljive izvore energije, energetsku efikasnost, ali i u poslove na gasovodu Južni tok, za koje je pitanje dana kada će početi da se gradi u Srbiji, rekla je ona i podsjetila da sa italijanskom kompanijom Seći energija EPS ima dogovore o saradnji na izgradnji malih elektrana na Ibru i srednjoj Drini.

Ona je za ponedjeljak, 18. februar, najavila raspisivanje javnog poziva za izgradnju malih hidroelektrana na 319 lokacija u Srbiji koji će biti objavljen u štampi i u koje će svi zainteresovani koji ispune kriterijume moći da ulažu.

Očekuje se da, uprkos administrativnim poteškoćama koje usporavaju posao na izgradnji malih hidroelektrana na Ibru i Drini te elektrane budu puštene u rad do 2020. godine, rekao je predsjednik Seći grupe Gajtano Makaferi.

Ako do 2020. ne završimo te poslove nećemo moći da dobijemo bankarske kredite bez kojih nije moguća realizacija tih poslova, rekao je Makaferi i apelovao na ubrzanje administrativnih procedura.

Na Ibru je u planu realizacija 10 malih hidroelektrana snage oko 120 megavata, a na srednjoj Drini četiri, snage 230 megavata.

Vršilac dužnosti generalnog direktora EPS-a Aleksandar Obradović izjavio je da EPS planira do 2017. godine ulaganja od oko 6,5 milijardi evra u nove i modernizaciju starih energetskih postrojenja u sastavu tog preduzeća.

Obradović je naveo da će u izgradnju novih kapaciteta biti uloženo oko dvije milijarde evra, kao što su rudnik Radljevo i izgradnja novih termoelektrana kao što je TENT B3, a u modernizaciju starih oko 4,5 milijarde evra, od toga u hidroelektrane 76 milijardi dinara, 175 milijardi u termoelektrane, u distributivni sistem 84 milijarde, a u revitalizaciju i zamjenu kopova oko 125 milijardi dinara. Tanjug

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti