Nedjelja 21. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiSpor između dvije energetske komapnije u Crnoj Gori

Spor između dvije energetske komapnije u Crnoj Gori

Podgorica — Podgorički Kombinat aluminijuma od početka godine troši električnu energiju koju dobija od Crnogorskog elektroprenosa za “balansiranje sistema“. Međutim, ne zna se ko će, i da li će energiju platiti Elektroprivredi, koja je isporučuje.

Ovo je suština spora između dve energetske kompanije u Crnoj Gori, koji je pokušala da riješi Regulatorna agencija za energetiku tako što im je naložila da do srijede u 16 časova potpišu ugovor o regulisanju međusobnih prava i obaveza, pod prijetnjom oduzimanja licence.

Predsjednik borda direktora Elektroprivrede Srđan Kovačević optužio je Elektroprenos da nelegalno snabdeva KAP strujom i da time zloupotrebljava ovlašćenja, s obzirom na to da podgorička fabrika nema potpisan ugovor o snabdijevanju.

Količina električne energije koja se isporučuje Prenosu od 1. januara je u vrijednosti oko 3,5 miliona evra, što znači da je dug, zaključno sa februarom, oko sedam miliona.

U Elektroprenosu, međutim, tvrde da oni ne snabdijevaju Kombinat aluminijuma.

CGES nikada nije snabdijevao nijednog potrošača električnom energijom, jer nema sopstvene izvore, niti zakonsku mogućnost da kupi i prodaje električnu energiju. Jedina aktivnost koju je operator prenosa dužan da obavlja od dobijanja licence do danas, a tiče se primopredaje energije, jeste balansiranje sistema, objašnjava portparol ove kompanije Nada Pavićević.

Iz EPCG su u utorak saopštili da Elektroprenos od 1. januara ove godine potražuje električnu energiju iz sistema, u cilju stabilnosti, a čiji debalans od 84 megavata svakodnevno uzrokuje potrošnja Kombinata aluminijuma.

” U cilju stabilnosti elektroenergetskog sistema i redovnog servisiranja građana, privrede, kao i rada naše kompanije, tražimo strogo definisanje uslova i rokova plaćanja utrošene energije koja se isporučuje shodno zahtevima operatora prenosnog sistema”, navode iz EPCG. Novosti

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti