Četvrtak 25. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasIračanima nafta ne donosi boljitak

Iračanima nafta ne donosi boljitak

BAGDAD, Iračka ekonomija napreduje i državna kasa je sve punija, ali mnogi Iračani i dalje žive u siromaštvu i još ne osjećaju korist od povećanja izvoza nafte.

Ulični prodavac Sabah Nuri, koji je srećan što ima kakav-takav posao i krov nad glavom, kaže da je u njegovoj zemlji sve skupo i da računi neprestano stižu.

“Izvan Iraka ljudi imaju svakakve usluge, pa vam je život u redu ako imate posao. A gdje je naša nafta? Samo slušamo o brojevima, ali ne dobijamo ništa”, kaže Nuri dok gura svoja kolica.

U deceniji poslije invazije na ovu zemlju pod komandom SAD 2003. godine, iračka naftna industrija bila je svijetla tačka u zemlji zahvaćenoj brutalnim nasiljem i masovnom korupcijom, prenio je Rojters.

Irak trenutno proizvodi više od 3,15 miliona barela nafte dnevno, a od toga izvozi 2,5 miliona barela, navodi se u podacima Ministarstva za naftu. Zemlja ima rezerve od 143,1 milijardi barela nafte, koje su među najvećim u svijetu.

Očekuje se da će vlasti u Bagdadu značajno povećati izvoz nafte u narednim godinama. Međunarodna agencija za energiju prognozira da će Irak na izvozu nafte do 2035. godine zaraditi oko pet triliona dolara i da će najviše doprinositi rastu uzvoza na globalnom nivou u narednom periodu.

Nuri se žali na probleme koje pogađaju i mnoge druge Iračane, od kojih četvrtina živi u siromaštvu, a trećina je nezaposlena ili ne zarađuje dovoljno.

Građani se žale da prodaja nafte ne doprinosi većem zapošljavanju, pošto, prema podacima UN, samo jedan odsto Iračana radi u naftnoj industriji.

Zbog toga mnogi moraju da traže posao u javnom sektoru, koji je prepun nepotizma, ili u privatnom sektoru, koji je još nerazvijen.

“Jedva sastavljam kraj sa krajem. Nemam ništa. Samo želim da zaradim nešto malo na dostojanstven način”, kaže je Abud Hasan /48/, koji je po obrazovanju inženjer vazduhoplovstva, ali sada prodaje daljinske upravljače pored puta.

Hasan od ovog posla i penzije od vazduhoplovstva ostvaruje ukupan prihod od 820.000 iračkih dinara /680 dolara/ mjesečno, što je jedva dovoljno za izdržavanje porodice u kojoj su još supruga i petoro djece.

U izvještaju UN od prošlog mjeseca navodi se da obim prihoda od izvoza nafte otežava napore da se iračka ekonomija razgrana, zato što domaća valuta jača usljed velikog priliva deviza, a to podstiče uvoz i poskupljuje iračku robu i usluge na stranim tržištima.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti