Srijeda 28. Februar 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasNafta skuplja, Kipar i dalje brine tržišta

Nafta skuplja, Kipar i dalje brine tržišta

NJUJORK/LONDON, Cijena sirove nafte danas se oporavila, nakon prvobitnih gubitaka izazvanih strahovima da će dogovorena pomoć za Kipar postaviti presedan za spas drugih banaka u problematičnom regionu.

Nafta za orijentacionu isporuku u maju je, u elektronskom poslovanju na Njujorškoj berzi, poskupjela za pet centi, na 94,86 dolara za barel, prenosi agencija Frans pres. Evropska marka “brent”, koja se koristi za određivanje cijena različitih tipova inostrane nafte, ojačala je za osam centi, na 108,25 dolara za barel.
Šef evrogrupe Jerun Dajselblum rekao je, za list Fajnenšl tajms, da cijena dokapitalizacije banaka ne treba da padne na javni sektor, već na vlasnike obveznica, akcionare i, ako je neophodno, na neosigurane deponente. Njegovi komentari, protumačeni kao signal da će spas Kipra postati model za rješavanje problema u slabim bankama u evrozoni, izazvali su oštre padove na globalnim tržištima, iako je Dajselblum kasnije poručio da je Kipar specifičan slučaj.
Evropska unija, Evropska centralna banka i Međunarodni monetarni fond su u posljednjem trenutku sa Nikozijom postigli dogovor o preko potrebnom kreditu. Kiparski predsjednik, Nikos Anastasijades, prihvatio je paket pomoći uz obavezu da Kipar pokrene restrukturiranje dvije najveće banke, pri čemu će najviše stradati oni koji na računima imaju više od 100.000 evra.
“Tržišta se kolebaju nakon vijesti o kreditu za Kipar. Sve zavisi od toga da li će tržišta situaciju vidjeti kao polupraznu ili do pola punu čašu”, ocijenio je direktor singapurske firme “IHS Purvin end Gerc”, Viktor Šum. Tanjugbiz.rs

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti