Nedjelja 26. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeHidroenergijaLakić: Glavni radovi na sanaciji procurivanja vode

Lakić: Glavni radovi na sanaciji procurivanja vode

VIŠEGRAD, Direktor preduzeća “Hidroelektrane na Drini” Mile Lakić potvrdio je danas da su poslije pripremnih počeli glavni radovi na sanaciji procurivanja vode ispod pregradne brane Hidroelektrane “Višegrad”.

“Radi se o specifičnom projektu jedinstvenom u Evropi koji se najvećim dijelom finansira kreditom Evropske investicione banke i dijelom vlastitih sredstava”, naveo je Lakić.

On se nada da će glavni izvođač radova, austrijska firma “Štrabag”, uspjeti da spriječi procurivanje vode ispod brane koje je primijećeno još 1991. godine, samo dvije godine nakon puštanja u rad višegradske hidroelektrane.

Lakić je dodao da će se poslije ovog projekta povećati sigurnost pregradne brane, ali i proizvodnja električne energije od pet odsto.

Direktor “Štrabagovog” sektora inženjerskih konstrukcija za jugoistočnu Evropu Zoran Stojić rekao je ranije da je cilj da se procurivanje vode sa 15 smanji na pet metara kubnih u sekundi.

“Najteže pred nama je zatrpavanje podvodnih kaverni injektiranjem i zaprečavanjem prodora vode ispod temelja brane, ali se nadamo da će radovi biti završeni u roku od 18 mjeseci”, rekao je Stojić.

Načelnik oštine Višegrad Slaviša Mišković ocijenio je da je riječ o izuzetno značajnom projektu za ovu lokalnu zajednicu, a investicija od 23 miliona KM realizovaće se i kroz zapošljavanje i angažovanje domaćih firmi.  Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti