Srijeda 24. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasEkson mobajl gradi najveću plutajuću fabriku tečnog gasa

Ekson mobajl gradi najveću plutajuću fabriku tečnog gasa

NJUJORK, Vodeća amerčka naftna kompanija Ekson mobajl (ExxonMobil) planira da pokrene najveću na svijetu plutajuću fabriku tečnog prirodnog gasa pored zapadne obale Australije.

Očekuje se, kako prenosi agencija Blumberg, da će partner Ekson mobajlu u tom projektu biti anglo-australijska rudnička kompanija BHP Biliton.
Investitcije u izgradnju takvog preduzeća analitičari Dojče banke procijenili su na 12 milijardi dolara, ali u Ekson mobajlu smatraju da će cijena projekta Skarborug (Scarborough) premašiti taj iznos. Koliko tačno planiraju da ulože u taj projekat u kompaniji se nisu izjasnili.
Kapacitet fabrike tečnog gasa Ekson mobajla biće šest do sedam miliona tona godišnje. Dužina plutajućeg preduzeća biće oko 495 metara, a širina 75 metara. Proizvodnja gasa bi mogla da počne 2020. ili 2021. godine.
Izgradnjom plutajuće fabrike tečnog prirodnog gasa bavi se i anglo-holandska naftna kompanija Rojal Dač Šel, koja je najavila aktiviranje svojih planova iz 2011. godine. Njen kapacitet će biti manji – 3,6 miliona tona tečnog gasa godišnje. Očekuje se da izgradnja tog postrojenja počne 2017. godine.
Kao temelj za svoju fabriku Šel će koristiti gigantski brod koji je naručio od korejskog Samsung hevi indastriz. Njegova dužina će biti 488, a širina 74 metra, prenose agencije.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti