Srijeda 29. Mart 2023.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasLoši ekonomski podaci režu cijene nafte

Loši ekonomski podaci režu cijene nafte

NJUJORK/LONDON, Serija lošijih od očekivanih ekonomskih pokazatelja u Evropi, Kini, ali i na globalnom planu, podstakla  je danas novi pad cijena nafte na dvije vodeće berze za trgovinu tom sirovinom, u Njujorku i Londonu.

Cijena američke “lake” nafte, za isporuku u toku idućeg mjeseca, opala je u elektronskoj trgovini na Merkantilnoj berzi u Njujorku za 20 centi, pa naftni barel sada košta 86,48 dolara. U toku protekla 24 sata kotacije nafte su na tržištu u Njujorku smanjene više od dva dolara po barelu, ili 2,3 procenta u odnosu na nivo zabilježen u utorak, prenosi agencija AP.
Na drugom velikom tržištu u Londonu silazna korekcija cijena nafte je takođe bila značajna, jer je najvažnija energetska sirovina tamo pojeftinila oko 2,5 dolara, na 97,51 dolar po barelu, nakon što je juče na kratko premašila granicu od sto dolara za istu količinu. Oštriji pad naftnih cijena bilježi se, u stvari, od početka ove sedmice, nakon što je u Pekingu saopšteno da su pokazatelji o rastu kineskog bruto domaćeg proizvoda u prvom kvartalu bili lošiji od očekivanih.
Novi podaci o “stanju zdravlja” vodećih evropskih ekonomija pokazuju da ekonomska kriza na starom kontinentu ne jenjava, jer je u Njemačkoj opalo investiciono povjerenje, u Francuskoj je nova prognoza o ekonomskom rastu lošija od prethodne, dok je MMF snizio procjenu globalnog privrednog rasta za ovu godinu na 3,3 odsto, sa prethodnih 3,5 procenta.
Zabrinutost naftnih eksportera zbog smanjene energetske tražnje u svijetu uvećana je, inače, poslije prošlonedjeljnog izvještaja Međunarodne agencije za energiju i Organizacije naftnih izvoznika koji su snizili ranije procjene o globalnoj tražnji nafte.
Šef borda direktora kompanije “Baret buliten” iz Sidneja, Džonatan Baret, smatra da  se smanjene prognoze o rastu GDP-a u nekim zemljama, ali i globalne stope rasta, podudaraju sa trenutnom tendencijom nižih cijena na naftnom tržištu. Tanjugbiz.rs

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti