Nedjelja 23. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasSkuplja nafta uoči izvještaja o zalihama u SAD

Skuplja nafta uoči izvještaja o zalihama u SAD

NJUJORK/LONDON, Cijene sirove nafte danas su porasle zbog nade trgovaca da će uslijediti rast tražnje u SAD, navode analitičari.

Američka “laka” nafta za isporuku u toku idućeg mjeseca ojačala je na  Merkantilnoj berzi u Njujorku za 45 centi – na 89,63 dolara po barelu, prenijela je agencija Frans pres. Istovremeno je na berzi u Londonu barel sjevernomorske nafte tipa “brent” poskupio za 25 centi – na 100,56 dolara.
Američko Ministarstvo energetike će kasnije danas objaviti podatke o zalihama sirove nafte u toj zemlji za nedjelju dana, zaključno sa 19. aprilom. Promjene u zalihama SAD pomno su praćene na tržištu, pošto ukazuju na nivo tražnje u najvećem svjetskom potrošaču nafte.
“U rascjepu smo između slabih ekonomskih podataka iz svijeta i mogućnosti da je nivo zaliha u SAD smanjen”, rekao je izvršni direktor sidnejske firme “Barats buletin” Džonatan Barat.
Cijene nafte su juče pale, nakon što je bankarski gigant HSBC saopštio da je prerađivačka aktivnost u Kini u aprilu usporila zbog smanjene inostrane tražnje. Tanjugbiz.rs

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti