Srijeda 29. Mart 2023.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasNafta jeftinija nakon ubiranja profita

Nafta jeftinija nakon ubiranja profita

NJUJORK/LONDON, Cijene sirove nafte su pale danas, nakon što su trgovci unovčili nedavne profite poslije znaka jačanja tražnje u Americi i zabrinutosti oko Sirije, navode analitičari.

Američka “laka” nafta za isporuku u junu pojeftinila je na Merkantilnoj berzi u Njujorku za 62 centa na 93,02 dolara po barelu, prenijela je agencija Frans pres. Istovremeno je na berzi u Londonu barel sjevernomorske nafte tipa “brent” oslabio za 53 centa na 102,88 dolara.
“Došlo je do blagog pada cijena zbog ubiranja profita. U posljednjih nekoliko dana evidentirani su značajni dobici uz vijesti o zalihama u SAD i novostima oko Sirije”, rekao je analitičar sidnejske firme CMC markets Majkl Mekarti.
Cijene nafte su juče skočile nakon što su SAD saopštile da postoje informacije da je režim u Siriji koristio hemijsko oružje protiv pobunjenika u toj zemlji, što je izazvalo zabrinutost da će Vašington pokrenuti vojnu akciju protiv Damaska.
Ranije ove nedjelje, tržišta sirove nafte dobila su podstrek u vidu manjeg od očekivanog rasta zaliha u SAD, koji ukazuje na to da je tražnja u najvećem svjetskom potrošaču nafte na putu oporavka. Tanjugbiz.rs

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti