Utorak 28. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiŽeljezarama potrebna niža cijena energije

Željezarama potrebna niža cijena energije

LUKSEMBURG, Lakšmi Mital, šef giganta industrije čelika “Arselor Mital”, uputio je danas apel za smanjenje cijena energije u Evropi da bi ovaj sektor bio konkurentniji.

Apel je upućen u vrijeme kada se ova kompanija suočava sa još jednom teškom godinom usljed pada potražnje za njenim proizvodima.

Mital je u obraćanju na sastanku sa akcionarima u Luksemburgu rekao da njegova kompanija očekuje dodatni pad potražnje za čelikom na nivou od 0,5 do 1,5 odsto ove godine. On je dodao da prvi finansijski indikatori za 2013. godinu već izgledaju zabrinjavajuće.

“Smatramo da će se kontrakcija nastaviti i da će evrozona ostati u recesiji tokom 2013. godine”, saopštio je Mital i naglasio da je potražnja opala za 30 odsto od 2008. godine, prenio je AFP.

Mital je rekao da je teško postići da postojeći poslovi budu profitabilni i da je potreban “jasan plan” o rješavanju problema visokih cijena energije u Evropi.

Kompanija je na početku godine objavila plan o zatvaranju šest postrojenja u Belgiji i ukidanju 1.300 radnih mjesta. Prošlog mjeseca započet je proces gašenja visokih peći na zapadu Francuske.

“Arselor Mital” zapošljava 98.000 ljudi u Evropi, a u prošloj godini poslovao je sa gubitkom od 3,7 milijardi dolara.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti