Petak 31. Mart 2023.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasNafta jeftinija nakon ubiranja profita

Nafta jeftinija nakon ubiranja profita

NJUJORK/LONDON, Cijene sirove nafte su jutros bile u padu, nakon što su trgovci pokupili profit zarađen u toku nedjelje, navode analitičari.

Iznenađujući rast industrijske proizvodnje u Njemačkoj doveo je do rasta optimizma oko prognoze privrednog rasta Evrope i svijeta, pa su cijene na početku dana bile u porastu, prenosi agencija Frans pres.
Američka laka nafta za isporuku u junu oslabila je na Merkantilnoj berzi u Njujorku za 16 centi na 96,46 dolara po barelu.Istovremeno je na berzi u Londonu barel sjevernomorske nafte tipa “brent” pojeftinila za cent na 104,33 dolara.
Na početni rast cijena uticale su i vijesti iz Kine, koja je u aprilu evidentirala trgovinski suficit od 18,2 milijarde dolara, nakon neočekivanog deficita iz prethodnog mjeseca. Industrijska proizvodnja u najvećoj evropskoj privredi porasla je u martu za 1,2 odsto u odnosu na prethodni mjesec, podgrijavši nade da će tražnja sirove nafte u Njemačkoj biti uvećana.
Nafta je jačala proteklih nedjelja zbog dobrih ekonomskih vijesti iz SAD, Kine, Japana i Njemačke, kao i zbog rasta tenzija na Bliskom istoku nakon napada Izraela na Siriju. Tanjugbiz.rs

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti