Subota 20. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiRemont završen - Termoelektrana "Ugljevik" na mreži

Remont završen – Termoelektrana “Ugljevik” na mreži

UGLJEVIK, Termoelektrana “Ugljevik” je, nakon uspješno završenog redovnog godišnjeg remonta, ponovo krenula sa radom, potvrđeno je u ovom elektroenergetskom gigantu.

Sinhronizacija bloka na elektroenergetsku mrežu sinoć je uspješno izvršena i Termoelektrana je ponovo u pogonu.

Svi poslovi izvršeni su kvalitetno i na vrijeme, a trajali su od 20. marta do 20. maja, kako je i planirano zbog dodatnih investicionih radova koji su bili predviđeni.

Ključni investicioni poduhvat u ovom remontu je automatizacija bloka, odnosno uvođenje sistema za upravljanje i monitoring rada bloka.

Nakon uvođenja automatizacije, u ovom preduzeću očekuju postizanje optimalizacije rada bloka i smanjenje uticaja subjektivnog faktora u upravljanju režimom rada. Vrijednost ovog poduhvata /oprema i radovi/ je oko četiri miliona KM.

U Rudniku i termoelektrani “Ugljevik” ističu da je, u odnosu na slična iskustva na izvođenju takvih zahvata u okruženju, ugradnja sistema automatizacije bloka u Ugljeviku kvalitetno urađena u rekordnom roku.

U redovnim poslovima remonta bilo je obuhvaćeno više od 60 različitih pozicija, postrojenja i radova, dok su na 45 pozicija obavljeni određeni investicioni zahvati, zamjena i rekonstrukcija postrojenja.

U ovom kolektvu ističu da će u budućnosti akcenat biti na ekološke projekte.

Prošle godine završeno je postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, a naredne je planirana rekonstrukcija elektrofiltera, čime će emisija dimnih gasova biti smanjena ispod 50 mg/Nm³, što je u skladu sa evropskim standardima.

Najveći i najvažniji posao kada je riječ o zaštiti životne sredine je realizacija projekta odsumporavanja, za šta je već ranije odobren japanski kredit od 100 miliona evra, sa ukupnim rokom otplate od 30 godina, uključujući i grejs period od 10 godina.

Sa zadatkom da pripremi tendersku dokumentaciju za pretkvalifikacioni tender i da prati realizaciju projekta do njegovog završetka, uz saglasnost japanskog partnera /JICA/, angažovana je Konsultantska kuća iz Njemačke /HAMON-ENVIRUSERV/.

U toku ove godine biće raspisan pretkvalifikacioni tender za kvalifikaciju određenog broja potencijalnih izvođača radova na projektu odsumporavanja, a realizacija ovog ekološkog projekta, najvećeg i najvažnijeg te vrste u kompletnoj Elektroprivredi Republike Srpske očekuje se u narednim godinama. Srna

1 KOMENTAR

  1. A šta je sa tužbom sloveačke elektroprivrede protiv RiTE Ugljeivk, koje traži povrat uložene trećina kapitala u prvi i drugi nezavršeni blok termoelektrane.
    Šta je sa koncesijama datim stranom investitoru da za sebe na nešem rudniku gradi termoelektrenu, u kojoj će za sebe proizvoditi struju i nama prodavati po evropskim cijenama ?

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti