Četvrtak 20. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiMinistarstvo odgovorilo na tužbu iz Federacije BiH

Ministarstvo odgovorilo na tužbu iz Federacije BiH

BANJALUKA, Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić izjavila je da je resorno ministarstvo odgovorilo na tužbu federalnog Ministarstva ekologije i turizma za poništenje Studije uticaja Hidroelektrane /HE/ “Dabar” na životnu sredinu, ali da u ovom trenutku ne treba prejudicirati sudsku odluku.

“Ne znamo da li je sud uopšte uzeo u razmatranje njihov podnesak, ali ne treba prejudicirati odluku Suda”, rekla je Golićeva Srni.

Ona je podsjetila da su predstavnici Federacije BiH bili dio radne grupe i učestvovali na javnoj raspravi o nacrtu studije, te da nisu imali primjedbi, ali da su u Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske poslije saznali da je pokrenut spor kod Okružnog suda Banjaluka za poništavanje rješenja kojim je odobrena Studija uticaja na životnu sredinu.

Federalno ministarstvo ekologije i turizma pokrenulo je spor kod Okružnog suda Banjaluka radi poništenja Rješenja Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske kojim se odobrava Studija uticaja na životnu sredinu projekta HE “Dabar” na slivu Zalomke na profilu Pošćenje, na teritoriji opština Bileća, Nevesinje i Berkovići projektovane snage 159,15 megavata.

Od Urbanističko-građevinske i ekološke inspekcije Republike Srpske se traži da nalože investitoru, te drugim subjektima prekid i obustavljanje svih radnji na spornom području do pravosnažnog okončanja sudskog postupka.

Prošle godine urađena je Studija uticaja Hidroelektrane “Dabar” na životnu sredinu, nakon čega je provedena javna rasprava i dobijena ekološka dozvola za gradnju HE “Dabar”.

Studija uticaja HE “Dabar” na životnu sredinu izrađena je u skladu sa postojećom legistativom, uz učešće eksperata iz Republike Srpske, Federacije BiH i Hrvatske. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti