Subota 20. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasNafta u padu zbog loših vijesti iz Kine

Nafta u padu zbog loših vijesti iz Kine

NJUJORK/LONDON, Cijene nafte su jutros pale, budući da su slabi podaci iz kineskog prerađivačkog sektora podstakli zabrinutost oko tražnje energenata u drugoj po veličini svjetskoj privredi, navode analitičari.

Američka laka nafta za isporuku u avgustu pojeftinila je na Merkantilnoj berzi u Njujorku za 21 cent i ugovarana je po 96,35 dolara za barel, dok je barel sjevernomorske nafte tipa “brent” na berzi u Londonu pao za 25 centi na 101,91 dolar za barel, prenosi agencija Frans pres.
Kineski zvanični indeks menadžera nabavke (PMI) pao je u junu na 50,1 sa 50,8 poena iz maja. PMI kog izrađuje banka HSBC takođe je snižen na 48,2 sa 49,2 iz prethodnog mjeseca i na najnižem je nivou od septembra prošle godine. Svaki rezultat iznad 50 poena ukazuje na rast, a ispod 50 poena na pad sektorske aktivnosti.
“Slabljenje prerađivačke aktivnosti u Kini podstiče zabrinutost oko tražnje nafte u toj zemlji i utiče na pad cijena”, rekao je Frans presu direktor singapurske firme “Purvin end Gerc” Viktor Šum.
Centralna banka u Pekingu je prošle nedjelje ublažila bojazan od kreditnog sloma, poručivši da neće dozvoliti nastanak sveopšte krize i obezbijedivši sredstva za dio kompanija, u pokušaju da spriječi kreditni slom koji je doveo do pada akcija. Kina je najveći potrošač energenata u svijetu i zdravlje njene ekonomije pomno je praćeno na tržištima. Tanjugbiz.rs

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti