Četvrtak 30. Mart 2023.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasRokovi izgradnje "Južnog toka" biće ispoštovani

Rokovi izgradnje “Južnog toka” biće ispoštovani

SOFIJA, Izvršni direktor ruske kompanije “Gasprom” Aleksej Miler dobio je podršku nove bugarske Vlade za projekat gasovoda “Južni tok” i uvjeravanja da će rokovi izgradnje biti ispoštovani.

Miler je tokom sastanka sa bugarskim premijerom Plamenom Orešarskim i bugarskim ministrom energetike Dragomirom Stojevom u Sofiji rekao da se projekat “Južni tok” realizuje sa izvjesnim zakašnjenjem.

On je, ipak, izrazio nadu da će svi rokovi biti ispoštovani i da će prve količine gasa u Bugarskoj stići u decembru 2015. godine.

“Investicija za izgradnju gasovoda kroz bugarsku teritoriju iznosi 3,1 milijarde evra”, naglasio je Miler.

Do kašnjenja u Bugarskoj došlo je zbog toga što još nije urađena analiza rizika gasovoda na uticaj životne sredine i nije obezbijeđena građevinska dozvola.

Konačna odluka o izgradnji “Južnog toka” kroz bugarsku teritoriju donesena je u novembru prošle godine, ali je do zastoja došlo nakon velikih uličnih protesta u Bugarskoj u februaru, usljed povećanja cijena komunalnih usluga, zbog čega je i Vlada podnijela ostavku.

U maju su održani vanredni parlamentarni izbori i za premijera je izabran Plamen Orešarski, koga su predložili socijalisti.

Izgradnja dionice gasovoda kroz Bugarsku biće povjerena zajedničkoj bugarsko-ruskoj kompaniji, sa čijim se predstavnicima Miler sastao tokom jučerašnjeg dana i sinoć.

Predviđeno je da Rusi u potpunosti finansiraju bugarsku dionicu, a da se zauzvrat Bugarska odrekne tranzitnih taksi u narednih 15 godina.

U međuvremenu su stanovnici Varne uputili devet pitanja Mileru u vezi sa gasovodom. Lokalno stanovništvo smatra da je veoma opasno po njih što će, prema projektu, prihvatni terminal i kompresorska stanica gasovoda biti izgrađeni samo na kilometar-dva od njihovih kuća.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti