Petak 29. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeHidroenergijaNeizvjesna gradnja hidroelektrana na Limu

Neizvjesna gradnja hidroelektrana na Limu

BEOGRAD, Upravni sud poništio energetsku dozvolu kandaskoj kompaniji REV za gradnju hidroelektrana na Limu, piše sajt rts.rs. Sud odlučio u korist nevladinih organizacija koje traže da učestvuju u postupku davanja energetske dozvole. U REV-u presudu ocenjuju besmislenom i najavljuju žalbu, dok iz suda poručuju da je postupak bio zakonit.

Kanadskoj kompaniji REV poništena je enegrgetska dozvola za gradnju hidroelektrana na reci Lim. Upravni sud Srbije presudio je u korist nevladinih organizacija koje traže da učestvuju u postupku davanja energetske dozvole tom investitoru. REV presudu ocenjuje nelogičnom i sprema žalbu. Upravni sud saopštava da je postupak bio zakonit.

Odluka Upravnog suda je konačna. Poništava se energetska dozvola koju je kompaniji REV dala prethodna vlada. Međutim, kanadski investitor tvrdi da se ta presuda odnosi na energetsku dozvolu koja je istekla 2011, a ne na dozvolu koju su, takođe od prethodne vlade, dobili januara 2012.

“Mi moramo nešto učiniti. Ova presuda ma koliko se činila besmislena može da nam donese velike štete”, kaže Zamjenik direktora REV-a u Srbiji Milan Ćušić.

Prema njegovim riječima, presuda se odnosi na energetsku dozvolu i ona je donesena kada je ta dozvola već istekla.

“Čemu služi sve to nije nam jasno. Ali ćemo se sigurno potruditi i potražiti pravdu kod Kasacionog suda”, ističe Ćušić.

U Koaliciji nevladinih organizacija iz Brodareva i Prijepolja kažu da je proces dobijanja dozvola za gradnju hidroeletrana na Limu pun nezakonitosti i da su podnijeli više prijava.

“Ako je tačno da je krajem januara 2012, neko se drznuo da izda novu energetsku dozvolu bez postojanja studije uticaja na životnu sredinu i saglasnosti na nju on je učinio krivično djelo”, napominje pravni zastupnik NVO u slučaju Brodarevo Sreten Đorđević.

S druge strane, REV brine to što je presuda donijeta bez njihovog prisustva, o čemu su, kažu, saznali na društvenim mrežama. Za šest godina, koliko posluju u Srbiji, tri puta su mijenjali adresu zbog širenja posla.

Direktor REV-a za Srbiju Miljana Vidović navodi da su u toj kompaniji bili bili iznenađeni, jer im sud nikada nije poslao nikavo obavještnje, nikakav poziv.

“Mi smo kupili i privatno zemljište i sve što treba za građevinsku dozvolu. Mi smo u Agenciji za privredne registre uvijek zvanično, uvijek po zakonu prijavljeni gdje smo i lako nas je naći”, kaže Vidović.

Međutim, u odgovoru RTS-u, Upravni sud napominje da su kanadskoj kompaniji uredno slali i tužbu i pozive za usmenu javnu raspravu i rješenja. Najprije su tužbu poslali na adresu koja je bila u dokumetima nadležnog ministarstva, a zatim su slali i sudskog pozivara na drugu adresu iz Agencije za privredne registre. Na obe adrese, kažu, nije bilo te kompanije, pa su pod naznakom “odseljen sa date adrese” vraćeno pismo stavlili na oglasnu tablu Suda.

Kako se navodi u saopštenju, u skladu sa odredbama Zakona o parničnom postupku i Zakona o upravnim sporovima, skidanjem pisma sa oglasne table, sud je našao da su ispunjene procesne pretpostavke da se ročište, zakazano za 23. april 2013. godine održi, jer izostanak uredno pozvane strane sa usmene javne rasprave ne odlaže njeno održavanje.

Kanadska kompanija REV do sada je uradila Studiju izvodljivosti za dvije hidroelektrane na Limu Brodarevo 1 i 2 i uložila 17 i po miliona evra. Iza tog posla stoji kanadsko-američki kapital. Koalicija nevladinih oranizacija protivi se toj investiciji, zbog zaštite životne sredine. (RTS)

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti