Četvrtak 30. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve Vijesti Gavranović: Remont po planu, isporuka energije od 1. oktobra

Gavranović: Remont po planu, isporuka energije od 1. oktobra

BANJALUKA, Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović izjavio je danas da se remont kotlovskih postrojenja u gradskoj “Toplani” odvija planiranom dinamikom, da će cijeli posao biti završen do kraja septembra i da će “Toplana“ biti spremna za isporučivanje toplotne energije od 1. oktobra.

“Dva kotla su potpuno spremna, a dva će biti remontovana i očekujemo da će posao biti završen do kraja idućeg mjeseca”, rekao je novinarima Gavranović koji je danas posjetio “Toplanu“ i lokacije u gradu na kojima je u toku sanacija vrelovodne mreže.

On je podsjetio da je prilikom dogovora o dinamičkom planu remonta sa menadžmentom ovog preduzeća dat rok da “Toplana” zaključno sa 1. oktobrom mora biti spremna da isporučuje toplotnu energiju građanima Banjaluke.

Gavranović je napomenuo da je riječ o jednom od najvećih zahvata u posljednjih desetak godina u remontu gradske “Toplane“ koja je za ovaj posao izdvojila 1,7 miliona KM.

On je rekao da će izgradnja perifernih kotlovnica biti finansirana emitovanjem obveznica “Toplane“, dodajući da će grad, eventualno, ući u fazu davanja garancije “Toplani“ za te obveznice.

Gavranović je podsjetio da je grad Banjaluka posljednjih godina u “Toplanu” uložio više od 50 miliona KM, dodajući da je za sanaciju situacije u ovom preduzeću potrebno oko 100 miliona KM.

On je rekao da će grad obezbjeđivati novac za nabavku mazuta u ovoj sezoni grijanja.

Direktor “Toplane” Mićo Milovanović potpuno je siguran da će “Toplana” biti spremna za proizvodnju i isporuku toplotne energije i prije 15. oktobra, kada počinje sezona grijanja.

On je rekao da se planirani remont, sanacija i rekonstrukcija opremne distributivne mreže i postrojenja odvija kao što je i planirano.

“Očekujem da će dijelovi grada koji su imali slabije grijanje, u narednoj sezoni imati bolje grijanje“, rekao je Milovanović i dodao da je potrebno još mnogo zahvata da bi se potpuno uravnotežilo grijanje u svim dijelovima grada.

On je podsjetio da se prethodnih sezona sa mreže isključivalo oko 600 potrošača godišnje, a da su ključni razlozi za to nemaština i pad životnog standarda.

Milovanović kaže da ne može u ovom trenutku reći da li će grijanje poskupjeti, navodeći da je ogromna razlika između cijene koštanja i prodajne cijene toplotne energije.  Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti