Petak 21. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeHidroenergijaHE Đerdap za sedam meseci 70 odsto godišnjeg plana

HE Đerdap za sedam meseci 70 odsto godišnjeg plana

BEOGRAD, Privredno društvo “HE Djerdap” za prvih sedam mjeseci ove godine proizvele su 4,9 milijardi kilovat-sati struje, što je 69 odsto ukupnog godišnjeg plana proizvodnje ovog privrednog društva EPS-a, u čijem su sastavu HE „Đerdap 1’’, HE „Đerdap 2’’, „Vlasinske HE’’ i HE „Pirot’’.

„Najzaslužnija“ za ostvareni bilans je, prema pisanju časopisa kWh, najveća srpska hidroelektrana „Đerdap 1’’, koja je okosnica ovog privrednog društva.

Ta HE je za sedam mjeseci prebacila plan proizvodnje za dva odsto i umesto planiranih 3,768 milijardi kilovatčasova (kWh) proizvela je 3,838 milijardi kWh.

Na taj način ona je ove godine znatno ranije nego prošle realizovala 72 odsto godišnjeg plana proizvodnje.

Najslabiji proizvodni učinak imala je HE „Đerdap 2“, jedina u sastavu PD „HE Đerdap’’ koja ove godine nije realizovala planske obaveze.

Ova hidroelektrana je prošle, izuzetno sušne, godine jedina u Srbiji i okruženju uspjela da realizuje i čak nadmaši planske obaveze.

Ove, hidrološki izuzetno bogate, godine bila je prinuđena da dobar dio vremena radi sa manjim padom, što se negativno odrazilo na proizvodne rezultate.

Tako je za sedam mjeseci, umesto planiranih milijardu kWh, proizvela samo 922 miliona kWh, to jest podbacila u realizaciji plana za skoro osam odsto. (Tanjug)

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti