Srijeda 29. Mart 2023.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasO značaju gasovoda Niš-Dimitrovgrad-Dupnica

O značaju gasovoda Niš-Dimitrovgrad-Dupnica

SOFIJA, Ministar energetike Srbije Zorana Mihajlović i bugarski ministar ekonomije i energetike Dragomir Stojnev razgovarali su danas o izgradnji gasovoda Niš-Dimitrovgrad-Dupnica, kao i o realizaciji projekta “Južni tok”.
Ministri su ocijenili da će izgradnja gasovoda Niš-Dimitrovgrad-Dupnica doprinijeti ekonomskoj stabilnosti i bezbjednosti obje zemlje.

“Srbija, kao i Bugarska, je zemlja koja želi da bude energetski stabilna i nezavisna. Svjesni smo da od toga zavisi i ekonomija i privredni rast, kao i da to može da nam pomogne kao državi, ali i kao regionu da povećamo zaposlenost”, istakla je Mihajlovićeva na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanka u Sofiji.

Ona je pojasnila da je ovaj projekat veoma važan za Srbiju, jer će dobiti još jednu rutu za snabdijevanje gasom, budući da se trenutno ovim energentom snabdijeva samo iz jednog pravca, preko Ukrajine i Mađarske.

Mihajlovićeva je rekla da Srbija pokušava da riješi problem finansiranja, dok je bugarski ministar istakao da je njegova zemlja iz evropskih fondova obezbijedila sredstva.

Stojnev je istakao da će ovaj projekat dati veliki impuls ekonomiji, budući da će izgradnja kroz bugarsku terotoriju koštati 3,3 milijardi evra. “Jedan od uslova sa kojim Bugarska nije saglasna je kamata od osam procenata za kredit koji treba da dobije od ruske strane”, pojasnio je Stojnev.

Sporazum o izgradnji gasovoda dužine 180 kilometara, vrijedan 120 miliona evra, potpisali su krajem prošle godine u Briselu predsjednik Vlade Srbije Ivica Dačić i tadašnji bugarski premijer Bojko Borisov.

Tada je saopšteno da će novac za igradnju gasovoda godišnjeg kapaciteta 1,8 milijardi kubika, koji će povezivati dvije zemlje, biti obezbijeđen iz fondova EU.

Izgradnja treba da počne u julu naredne godine i da bude okončana do 31. jula 2015. godine. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti