Petak 12. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasIzgradnja "Južnog toka" u Srbiji počinje u decembru

Izgradnja “Južnog toka” u Srbiji počinje u decembru

BEOGRAD, Izgradnja gasovoda “Južni tok” u Srbiji predviđena je za decembar i najavljeno restrukturisanje preduzeća “Srbijagasa” ne može da uspori ili obustavi gradnju, saopšteno je iz kompanije “Gasprom eksport”.

Iz ove kompanije navode da se realizacija projekta odvija po planu i da se odluka da će “Južni tok” biti izgrađen u Srbiji više ne dovodi u pitanje.

U “Gasprom eksportu” kažu da nisu uočili probleme koji bi mogli da uspore ili obustave gradnju “Južnog toka”.

Što se tiče restruktuisanja preduzeća “Srbijagas” sa kojim se gradi “Južni tok” kroz Srbiju, iz “Gasprom eksporta” ističu da je to interni proces Srbije, u koji neće i ne mogu da se miješaju.

“Akcioni plan koji smo potpisali sa našim srpskim partnerima predviđa početak izgradnje `Južnog toka` u decembru, a prve količine gasa bi trebalo da budu isporučene 2016. godine“, navode u “Gasprom eksportu”.

Izgradnju “Južnog toka” kroz Srbiju zajednički treba da realizuju ruska kompanija “Gasprom” i srpska “Srbijagas”, kroz zajedničko preduzeće, a planirano je da bude uloženo oko 1,7 milijardi evra.

Na projektu će biti angažovano nekoliko hiljada radnika iz domaće građevinske operative, proizvođača opreme i uslužnog sektora.

Kapacitet gasovoda kroz Srbiju iznosiće 40 milijardi metara kubnih, a ukupna dužina dionice od oko 420 kilometara, uz planirane odvojke za Republiku Srpsku i Hrvatsku. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti