Četvrtak 20. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiMilekić: Ugljevički gigant pokretačka snaga privrednog razvoja

Milekić: Ugljevički gigant pokretačka snaga privrednog razvoja

UGLJEVIK, Preduzeće Rudnik i Termoelektrana /RiTE/ “Ugljevik”, koje proizvodi trećinu električne energije na nivou Republike Srpske, pokretačka je snaga privrednog razvoja Srpske, rekla je danas direktor “Elektroprivrede Republike Srpske” Branislava Milekić.

“Prethodnih pet-šest godina RiTE `Ugljevik` je, kao i cijela `Elektroprivreda Republike Srpske`, ostavio iza sebe godine gubitaka i nelikvidnosti i sada predstavlja ozbiljan privredni kolektiv koji posluje pozitivno, sve obaveze izmiruje na vrijeme i poželjan je poslovni partner”, naglasila je Milekićeva na svečanoj akademiji u Ugljeviku povodom Dana preduzeće i krsne slave – Mratindana.

Ona je podsjetila da je u prethodnih pet-šest godina u RiTE “Ugljevik” izvršena revitalizacija i modernizacija postrojenja.

“Naročito sam ponosna na kapitalni remont 2010. godine i rekonstrukciju kotla. Nakon toga smo 2011. godine proizveli 1.836 gigavat-časova električne energije, a 2012. godine 1.837 gigavat-časova i postigli rekordnu proizvodnju od kada postoji ovaj gigant”, rekla je Milekićeva.

Ona je napomenula da je kruna ovog uspjeha finansijski rezultat ostvaren 2012. godine kada je RiTe ostario dobit od 12 miliona KM.

Kao rezultat toga, kaže Milekićeva, RiTE “Ugljevik” je u ovoj godini izdvojio oko 1,2 miliona KM samo za potrebe sporta, kulture i u humanitarne svrhe.

Direktor RiTE “Ugljevik” Žiko Krunić rekao je da je najvažniji posao u ovoj godini automatizacija bloka, što, kako kaže, predstavlja kapitalni projekat za rad Termoelektrane.

“Ključna investicija na Termoelektrani bila je ugradnja sistema za monitoring i upravljanje blokom – automatizacija, koja je urađena u rekordnom vremenu od 60 dana, koliko je trajao ovogodišnji remont”, rekao je Krunić.

On je dodao da je sistem za upravljanje i monitoring koštao oko šest miliona KM od čega su 2.640.000 KM sredstva iz kredita Svjetske banke po programu “Pauer 4”, a ostalo su vlastita sredstva preduzeća.

“Realizacija procesa automatizacije trajala je tri godine, od usvajanja plana, dobijanja saglasnosti `Elektroprivrede Srpske` i Vlade Republike Republike Srpske do konačne ugradnje ove godine”, rekao je Krunić.

On je dodao da su stručnjaci ovaj posao ocijenili veoma uspješnim, što se, kako kaže, vidi po rezultatima.

Krunić je najavio da su u RiTE “Ugljevik” u planu dva velika investiciona ulaganja u narednim godinama – realizacija pojekta izgradnje postrojenja za odsumporavanje, vrijednog 250 miliona KM, te projekat rekonstrukcije elektrofiltera na Termoelektrani, vrijednosti 20 miliona KM, a koji preduzeće radi iz sopstvenih sredstava.

“Projekat odsumporavanja trebalo bi da bude završen do 2015. godine”, rekao je Krunić.

RiTe “Ugljevik” zapošljava 1.850 radnika, a planirane količine električne energije, te prozvodnja otkrivke i uglja na Rudniku redovno se ostaruju, kao što će biti i ove godine.

Svečanoj akademiji prisustvovao je veliki broj uglednih zvanica iz privrednog i političkog života Srpske i okruženja, koji su potom prisustvovali lomljenju slavskog kolača. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti