Četvrtak 30. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiHE Drina: Za 24 godine proizvedeno 21,5 milijardi kilovata struje

HE Drina: Za 24 godine proizvedeno 21,5 milijardi kilovata struje

VIŠEGRAD, Direktor preduzeća “HE na Drini” Mile Lakić rekao je juče da je Hidroelektrana “Višegrad” za deset mjeseci ove godine proizvela 1.136.846.000 kilovat-časova električne energije što je više za 53 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

“Povećanu proizvodnju struje, u ovom periodu, na tri agregata ukupne instalisane snage 315 megavata pratila je i dobit od 6,5 miliona KM”, rekao je Lakić i dodao da je za 24 godine postojanja višegradska hidroelektrana proizvela ukupno 21.579.336.683 kilovat-časova električne energije.

Lakić naglašava da je proizvodna cijena kilovata električne energije na višegradskoj hidrocentralni, zahvaljujući tehničkoj opremljenosti i stručnosti kadrova, 2,07 pfeninga dok je na hidroelektrani Vrbas i Trebišnjica skoro duplo viša.

On je podsjetio da je godišnji plan od 909 miliona kilovat-časova ispunjen još 25. juna, što se dogodilo i sa rebalansiranim.

“Kada je riječ o projektima u toku je najveći – rješavanje procurivanja vode ispod pregradne brane HE “Višegrad” koji je izuzetno komplikovan i dosad takav nije viđen na ovim prostorima”, naglasio je Lakić.

Prema njegovim riječima, stručnjaci trenutno u kaverne na dubini od 190 metara ispod gornjeg nivoa vode svakodnevno ubacuju pijesak a kad ih začepe biće injektirana specijalna masa koja će sve to okameniti i spriječiti procjeđivanje. Ova investicija biće zatvorena do kraja ljeta naredne godine.

Direktor preuzeća “HE na Drini” kaže da je uspješno okončana kupovina administrative zgrade u Andrićgradu u Višegradu koja će biti useljena do 27. januara – Svetog Save i krsne slave ove firme.

Od ostalih projekata preduzeća Lakić izdvaja onaj o poboljšanju rada u ekonomskom sektoru, zatim izrade hladionika nosećeg ležaja koji su napravili stručnjaci hidroelektrane čime se uštedjelo 700.000 KM da se ne bi kupovao od “Tošibe” iz Japana.

“Osim toga, postavili smo i lančanicu za sprečavanje dotoka smeća do brane hidrocentrale, a nabavljen je i uređaj kojim se sprečava donošenje školjki iz Drine na turbine”, dodao je Lakić.

Ovaj uređaj nema nijedna hidroelektrana na prostorima bivše Jugoslavije.

“Potpisali smo ugovor i o moningtoringu agregata kojim se dijagnostikuje svaki kvar na postrojenjima i tako lakše otklanja”, objasnio je na konferenciji za novinare direktor preduzeća “HE na Drini” Mile Lakić.

Preduzeće “HE na Drini” do sada je u ovoj godini za pet opština gdje se prostire akumulacija HE “Višegrad” na ime naknade za potopljeno zemljište isplaćeno pet miliona KM. Hidroelektrana “Višegrad” puštena je u rad 26. novembra 1989. godine. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti