Četvrtak 30. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiZadovoljni ostvarenim rezultatima u Rafineriji nafte u Brodu

Zadovoljni ostvarenim rezultatima u Rafineriji nafte u Brodu

BROD, U Rafineriji nafte u Brodu danas je održan sastanak Radne grupe za praćenje ispunjavanja obaveza iz Ugovora o kupoprodaji akcija preduzeća naftne industrije Republike Srpske, na kojem je izraženo zadovoljstvo dosadašnjim rezultatima, te su precizirane obaveze u narednom periodu.

Zamjenik generalnog direktora “Zarubežnjefta” Andrej Ozirov rekao je da je zadovoljan rezultatima sastanka na kojem su razmatrana pitanja o međusobnim obavezama članova radne grupe, te zadacima koji se provode.

“Članovi radne grupe su dobili konkretne zadatke, a definisani su i rokovi i resursi. Naš najvažniji projekat, koji se odnosi na poboljšanje ekoloških uslova, ide dalje”, rekao je Ozirov novinarima.

On je napomenuo da je razmotreno i pitanje gasifikacije, u vezi sa čim postoje i konkretni rezultati, te ocijenio da će do kraja sedmice ovaj projekat dobiti “zeleno svjetlo”.

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske Srebrenka Golić podsjetila je da je instalisanjem stanice za mjerenje kvaliteta vazduha realizovan vrlo bitan uslov iz ekološke dozvole koju je Vlada Srpske izdala Rafineriji.

“Kvalitet vazduha od 1. januara do 1. septembra ove godine je, prema informacijama kojima raspolaže Ministarstvo, evidentno bolji. Nije bilo prelazaka graničnih vrijednosti koje mogu negativno da utiču na život i zdravlje ljudi”, rekla je Golićeva na konferenciji za novinare u Brodu.

Ona je dodala da je Rafinerija nafte uradila određene remonte i da je nakon toga koncentracija nekih čestica smanjena na minimum, što govori o ozbiljnom poslovanju kompanije.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Srpske Željko Kovačević ocijenio je da je kompanija “Optima grupa” nešto najbolje na ovom prostoru u smislu kvaliteta, funkcionisanja, investiranja i nastupa na tržištu BiH.

“Ova kompanija je od izuzetnog, strateškog interesa za Republiku Srpsku i BiH”, naglasio je Kovačević.

Direktor “Optima grupe” Vladimir Limanov izjavio je da, bez obzira što su se makroekonomski pokazatelji u 2013. godini pogoršali, očekivani rezultati ove kompanije pokazuju rast u odnosu na 2012. godinu.

“U sljedećoj godini planiramo da razvijamo logistiku. Tržište BiH je ključno za nas i planirane mjere su usmjerene upravo na poboljšanje našeg učešća na ovom tržištu”, rekao je Limanov.

Direktor Rafinerije nafte u Brodu Andrej Getinger potvrdio je da je briga o ekologiji jedan od osnovnih zadataka Rafinerije.

“Potpuno smo svjesni svojih obaveza u tom pogledu i preduzeli smo niz koraka da te obaveze ispunimo”, istakao je Getinger.

Sjednica Radne grupe biće održavana svakog mjeseca. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti